Последни новини
Home / Законът / ВКС: Има нарушения при подбора на съдиите, освободили Ценко Чоков и сина му

ВКС: Има нарушения при подбора на съдиите, освободили Ценко Чоков и сина му

Defakto.bg

Комисия на ВКС начело с председателя на съда Лозан Панов е установила нарушения в апелативния спецсъд по едно станало емблематично дело – за промяната на мярката за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин.

Това съобщиха от ВКС.

В състава, постановил Ценко Чоков да бъде освободен срещу гаранция, а Мартин Чоков – под „домашен арест“, бе и доскорошният председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова. Срещу решението въстана част от село Галиче, а след обилно медийно отразяване на протестите бе обявено, че главният прокурор Сотир Цацаров е предложил на Лозан Панов да даде обяснения за станалото.

Друг съдия – от първоинстанционния спецсъд, вече върна Ценко Чоков в ареста в деня, в който трябваше да стартира процесът срещу него и други, обвинени за организирана престъпна група. Стартът бе отложен, но мярката – променена.

Междувременно е приключила и проверката на ВКС.

Ето съобщението от съда:

„Комисия, назначена със Заповед № 420/22.02.2017 г. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), в състав: председател – Лозан Панов, председател на ВКС, и членове – Мина Топузова и Бисер Троянов – съдии в Наказателната колегия на ВКС, извърши проверка на организацията и дейността на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС), като на 02.03.2017 г. представи своя доклад.

Според направените констатации в него разпределението на делата в АСпНС се извърша съобразно Вътрешни правила, утвърдени от председателя на съда. Изборът на съдия докладчик е на случаен принцип, чрез въведената в АСпНС Централизирана система за разпределение на делата. По всяко дело се прилага протокол от разпределението, върху който саморъчно се отбелязва номерът на състава и участващите в него съдии.

Определянето на членовете на съдебния състав не се извършва автоматично. Изборът на докладчик предопределя и участието на съдиите от постоянния му съдебен състав. В случаите на отсъствие или друга причина член от постоянен съдебен състав да участва, замяната му с друг съдия не се извършва на случаен принцип, а по субективна преценка на разпределящия.

При проверката по в.н.ч.д. № 34/ 2017 г. на АСпНС (образувано по реда на чл. 256, ал. 4 във вр. с чл. 341, ал. 2 от НПК по постъпили жалби от защитниците на подсъдимите Ценко Чоков, Мартин Чоков, Иван Тодораков и Димитър Каменов) е констатирано, че изборът на съдия докладчик е извършен на случаен принцип, а определянето на състава е направено според установената в съда практика делото да се разглежда от постоянния състав, чийто член е докладчикът. Според комисията на ВКС замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава съдия Петя Колева със съдия Даниела Росенова е извършена в отклонение от установената в АСпНС практика. Срокът за произнасяне по образуваното в.н.ч.д., с оглед на правилата за изчисляване на сроковете по чл. 183, ал. 2 и ал. 4 от НПК, е следвало да изтече до края на работния ден на 13.02.2017 г. В този ден редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск, което не сочи на необходимост от замяната й с друг съдия.

В резултат от извършената проверка комисията отправя следните препоръки:

Да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълния ІV състав, за заместване на отсъстващ член – съдия от утвърдените постоянни въззивни състави, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение. Попълването на съдебния състав и при заместване е удачно да се извърши чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение. Правилата могат да се съгласуват от Общото събрание на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд и да се оповестят публично на интернет страницата на съда.

Докладът е представен на съдиите от АСпНС от комисията на 02.03.2017 г. и е публикуван в страницата на ВКС – рубрика „За съда”, „Анализи и доклади”.

 

About De Fakto

Проверете също

Ако насилието вкъщи продължава може ли съдът да издаде нова заповед за защита, ще тълкува ВКС

Противоречиво решаван казус, свързан със защитата от домашното насилие, ще тълкува Гражданската колетия на Върховния …

Надзирателка осъди затворничка за обида

Надзирателка в Сливенския затвор осъди затворничка за публично нанесени обиди. Делото е било наказателно, заведено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.