Последни новини
Home / Законът / ГДБОП: Внимание! Фалшиви имейли за несъществуващ дълг заразяват компютрите ви, за да ви оберат

ГДБОП: Внимание! Фалшиви имейли за несъществуващ дълг заразяват компютрите ви, за да ви оберат

Defakto.bg

Внимание!  Киберпрестъпнците се опитват да заразят компютъра ви  с фалшиви предупреждения за дела по несъществуващи дългове.Така  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) предупреждава  на сайта си за нови опити да бъдат подмамени хората да „пуснат“ вируси в компютрите си и да станат жертва на грабеж.

В последните 3-4 дни киберпрестъпници разпращат имейли с предупреждение за завеждане на съдебно дело, сочи съобщението. Прикаченият файл в тях обаче съдържа вирус, който компрометира компютърната система и „краде“ лични данни и пароли.   От ГДБОП зоват: Не отваряйте подобни злонамерени съобщения!  Експертите препоръчват да се  използват съвременни и надеждни операционни системи и приложения за сигурност.

Имейлите са подписани от Димитринка Дионова, като в тях се съобщава, че са заявени услуги, които не са платени. Изисква се в много кратък срок да бъде платена определена сума, тъй като след това върху нея започва да се начислява лихва.

От ГДБОП разпространиха приблизително как изглежда един подобен имейл. Ето какво пише в него:

Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора №23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв.

Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.

Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави,
Димитринка Дионова

About De Fakto

Проверете също

Кандидат: Независимостта е ключова за европейската прокуратура и не е опасна!

Какво обаче става след завръщането у нас? Изслушването на кандидатите за европейски прокурор продължава. Еврорегламентът …

Анита Мейзер окончателно в затвора за две години, реши ВКС

  Върховният касационен съд е намалил от 3 на 2 години наказанието „лишаването от свобода“, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.