Последни новини
Home / Законът / Районният съд в Първомай обучава тийнейджъри на право, държава и съдебна власт

Районният съд в Първомай обучава тийнейджъри на право, държава и съдебна власт

Defakto.bg

 

В Деня на отворените врати в Районен съд – Първомай ученици от ОУ „Г. Караславов“ и от Центъра за настаняване на деца от семеен тип са били специални гости в Съдебната палата.

Програмата е организирана съвместно от  Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката и  стартира в Районен съд – Първомай на 5 декември 2016 г., съобщи пресслужбата на Съдебна плава в Пловдив.

На местно ниво в реализацията са се включили магистратите Спасимир Здравчев и София Монева и административният секретар Атанаска Гаджева. Като външен лектор участва г-н Христо Кьосев – инспектор в Детската педагогическа стая при РУ на МВР – Първомай.

В часа на класа учениците от VII и VIII клас на училището партньор са били  обучени по темите: „Основни понятия в правото“ и „Разделение на властите според Конституцията на република България“.

Те са получили отговори и на въпросите  що е право, на какви области се разделя, що е държава,  какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиките, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата в Република България. През втория срок децата се запознаха с темите: „Законът и ние – права и отговорности“, „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“ и „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.

Председателят на Районен съд – Първомай Спасимир Здравчев е подарлаи на всички ученици, участвали в програмата, по един екземпляр от Конституцията на България. Той връчи специален плакет на директорката на

По време на Деня на отворените врати във фоайето на Районен съд – Първомай е организирана изложба „Творим красота“ с произведения на изкуството, изработени от ученици. Три деца от училището партньор рисуваха в съдебната зала по време на инициативата.

 

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.