Последни новини
Home / Законът / Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Defakto.bg
Съдия Бъчварова облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че възнамерява да изучава право.

Съдии от Бургас и Русе продължават да обучават учениците на сложната наука „Право“, а десетокласниците научават разликите между административни, наказателни и граждански дела, както и пътят, по който гражданите могат да защитават правата си.

Съдия Златина Бъчварова е поредният магистрат от Административен съд – Бургас, който очи в очи въвежда ученици в правото.В час по  Етика на 10 „а“ на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“ съдията е разказала на младата  аудитория в Бургас как се обучават съдии,  какви личности трябва да са хората, които намятат тоги и на какви принципи е подчинена работата им.

„Има разлика в това да работиш като съдия и да бъдеш съдия“, е обяснила  Бъчварова, като е наблегнала, че съдийската професия изисква непрекъснато израстване, надграждане на придобитите знания и лично усъвършенстване. Тя е облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че проявява интерес към професията и възнамерява да изучава право. Съдия Бъчварова е обърнала внимание, че Кодексът за етично поведение на българските магистрати е задължителен и разяснила принципите, които определят поведението на един съдия по време на работа и извън съдебната зала.

Урокът е  продължил с разяснения за делата, които разглежда административния съд,   как се разпределят делата по съдии и кой контролира работата на магистратите.  Лекцията е част от Образователната програма на ВСС и МОН, в която тази година като партньор се включва и Върховният административен съд.

В Русе пък  петдесет десетокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“  са имали среща със  съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд  в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   Десетокласнците са изслушали темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата научили кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, ккато и видовете дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията е била посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление.

Младежите са били запознати с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева даваше конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация. Обърнала им внимание, че напоследък често се правят опити за неправомерно теглене на парични средства от чужди банкови сметки и че тази опасност грози всеки един, който пазарува онлайн стоки и услуги, като очерта пред учениците какви превантивни мерки, могат да бъдат предприети в тази насока.

Някои от учениците са споделили личен опит и впечатления от досега си със съда, във връзка с водени от техните родители дела за издръжка и за родителски права.

Същата тема съдия Чокоева ще представи на 29 март пред деветокласници от Математическата гимназия в града.

About De Fakto

Проверете също

Министерството на правосъдието е изпратило до ОАЕ искането за екстрадицията на Васил Божков

  Искането за екстрадиция на Васил Божков и приложените  към него документи  е изпратено в …

Кмет сигнализира Гешев за корупционно престъпление, извършено от съдия

В понеделник главният прокурор Иван Гешев е приел  над 20 членове на Националното сдружение  на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.