Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Методи Лалов внесе кандидатурата си за ВСС

Методи Лалов внесе кандидатурата си за ВСС

Defakto.bg

Правя го, защото ще съм представител на всички съдии, заявява той

Доскорошният председател на Софийския районен съд Методи Лалов е внесъл кандидатурата си за член на новия ВСС.

Това обяви самият Лалов в профила си във фейсбук. Засега е първият кандидат, който се самономинира – възможност, дадена по закон.

А иначе става петият кандидат за съдийската квота на съвета.

„Днес подадох кандидатурата си за изборен член на съдийската колегия на ВСС. Направих това 10 дни след като навърших изискуемия се 15 г. юридически стаж. Правя това воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас, а трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда“, написа Лалов в социалната мрежа.

И приложи заявлението си да се кандидатира.

В него пише: „Излагам номинацията си сам не защото нямам подкрепата на колегите от Софийския районен съд, а заради тях и за да заявя осъзнатата необходимост да бъда представител на всеки един съдия, независимо от района, в който работи.

Надявам се, че сега, когато за първи път изборът е пряк, ще изпратим там хора, които могат да бъдат проводници на надигащата се енергия сред съдиите за реформа в управлението на съдебната система. Време е да извадим некадърните и непочтените от ВСС. Да заявим, че не искаме отново членове, чийто професионален път в преобладаващата си част е преминал на административни постове или които са излъчени явно или тайно от т.нар. съдебна номенклатура“.

Методи Лалов подаде оставка като председател на СРС в знак на протест срещу кадровата политика на действащия съвет към най-големия съд в страната. Случи се след протест на магистратите и служителите в края на м.г. под прозорците на ВСС. В знак на солидарност заместниците му също подадоха оставки.

В момента СРС временно се управлява от избраника на мнозинството в съдийската колегия Стефан Милев. А първият конкурс за титуляр се провали заради липса на кандидати.

About De Fakto

Вижте също

Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Съдия Иво Хинов от специализирания съд удовлетвори искането на прокуратурата и наложи на Десислава Иванчева …

Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще са представителите на Съдийската колегия на ВСС в комисията, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *