Последни новини
Home / Законът / Бащи и „Доналд Тръмп“ пак на протест за споделено родителство

Бащи и „Доналд Тръмп“ пак на протест за споделено родителство

Defakto.bg
Бащи отново излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за споделено родителство.
Сред тях бе и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Организаторите обясниха появата му така: „Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново, така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико”, съобщи БГНЕС.
На 26 декември м.г. в деня на бащата бащи, организирани от Асоциация за детско развитие „Член 24“, отново бяха пред Съдебната палата и настояха за законови промени, които да сложат край на „разполовеното родителство“. Поводът днес е, че за 6 април е насрочено първо заседание по тълкувателно дело на Гражданската колегия на ВКС, което трябва да отговори дали при сегашната законова уредба споделеното родителство е възможно. Някои съдилища го допускат при споразумение между родителите.
Пламен Борисов от „Член 24“ обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. „Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите, а и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът, в Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той. Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. „За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си, с когото и да е от родителите си”, посочи Пламен Борисов. Той поясни, че в момента това време е около 2 %, което са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. „Това не е достатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор, а родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка”, заяви Борисов.
Проектът за Смеен кодекс, подготвен миналата година и пуснат за обществено обсъждане,  прави опит да реши част от тези проблеми, включително чрез засилване на участието на детето в решаването на родителските въпроси след развод, както и насърчаване на родителите да постигнат „мирно“ споразумение помежду си.

About De Fakto

Проверете също

Петя Крънчева от СГС стана почти пълен отличник

От четвърти опит Съдийската колегия на ВСС произведе Петя Крънчева в почти пълен отличник. Столичната …

Кадровиците уволниха съдия Люба Русева от Раднево

Най-тежкото дисциплинарно наказание „освобождаване от длъжност“ наложи Съдийската колегия на ВСС на Люба Петрова от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.