Последни новини
Home / Законът / Следователите в Бургас – с нов мобилен център

Следователите в Бургас – с нов мобилен център

Defakto.bg

Обещават им и дрон за оглед на местопроизшествия при нужда

С изцяло нов мобилен център за разследване вече разполага Бургаският окръжен следствен отдел при окръжната прокуратура  в града, съобщиха оттам

Мобилният център, купен със средства на ПРБ, е един от шестте в България.

Той е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника. Центърът е базиран на автомобил с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4).

Шефът на следствения отдел Теньо Гайдаров обобщил предимствата на придобивката така: „Мобилната лаборатория разполага със специализирана техника за заснемане и обособено работно място за 5 разследващи, като до момента ОСО Бургас не е разполагало с подобна мобилна високо-технологична апаратура“.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София и е предоставен за ползване на Националната Следствена служба София. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

Дронът е на разположение и на бургаските разследващи, които при поискване от софийските си колеги могат да работят с него.

Един осъден за изборна търговия в региона

Пред медиите, стекли се да видят новия мобилен център, апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров е отчел и резултатите от образувани преписки и дела по изборите.

На територията на апелативен район Бургас са образувани 162 преписки и 24 досъдебни производства за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите в периода от 01.03. до 31.03.2017г. Обвиняемите са петима, като един от тях (по досъдебно производство на РП-Айтос) вече е осъден на първа инстанция на 10 месеца условно.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата разпореди незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ на Черно море  

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи …

Два конкурса за първоначално назначаване на съдии през юни, решенията са обнародвани

Два конкурса за първоначално назначаване на съдии в окръжните съдилища ще се състоят през юни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.