Последни новини
Home / Законът /  Манолова: Решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите

 Манолова: Решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова участва в открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, на което беше обсъден доклад за изменение на цените на електрическата и топлинната енергия в следствие повишаване цената на природния газ с 30%.

В същото време, пред сградата на КЕВР стотици протестиращи символично погребаха регулатора. Хората  настояваха да разговарят лично с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, призовавайки го да напусне заседанието и да им даде обяснения.

„Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани и в качеството им на потребители, съм силно притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода. И след това по ефекта на доминото на всички останали стоки. Най-вече на тези от първа необходимост“, заяви омбудсманът по време на откритото заседание.

„Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемия баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани и че решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът заяви и за пореден път позицията си по отношение на „Топлофикация София“ ЕАД, която по думите й, се управлява крайно неефективно и срещу интересите на абонатите на дружеството.

„Потърсихме кога цената на парното е била 79 лв. за мегават час. Вземаме средна цена от „Топлофикация София“ през 2014 г., когато забележете, цената на природния газ е била 612 лв. Имали сме същата цена на парното в „Топлофикация София“ през 2014-та при цена 612 лв. на хиляда кубически метра. Сега имаме 79 лв. на мегават час, при цена на природния газ 363 лв. Мисля, че това число е достатъчно красноречиво“, посочи омбудсманът.

„Затова е и протестът долу и изобщо напрежението сред хората, защото тема номер 1 в момента е шоковото повишаване на всички тези цени – природен газ, ел. енергия, топло, вода и оттук нататък на всички останали стоки.“, допълни Манолова.

Крайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

About De Fakto

Проверете също

Нова подкрепа на кадровиците за прокуратурата, вече срещу „обвиненията“ на президента (без да го назовават)

Нова декларация, изразяваща „категорична подкрепа“ за работата на Прокуратурата, гласува Прокурорската колегия на ВСС. Този …

Прокурорската колегия „за“ закриването на още 38 РП от 1 януари догодина

Прокурорската колегия одобри закриването на още 38 районни прокуратури и превръщането им териториални отделения от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.