Последни новини
Home / Законът / И в Шумен прекратиха делото срещу Сарафов, чака се протоколът от заседанието

И в Шумен прекратиха делото срещу Сарафов, чака се протоколът от заседанието

Defakto.bg

Районият съд в Шумен също прекрати делото за обида, заведено от следователя Страхил Каменички срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Информацията е неофициална, определението още не е налечно на страницата на съда.

Протоколното определение за прекратяване е четено от съдия Диана Георгиева вчера, за когато бе насрочено заседанието по случая. Сега тече срок, в който страните могат да направят възражения и искания за поправки в протокола. Едва след това определението ще бъде публично оповестено и ще може да се оспори пред окръжния съд в Шумен, обясниха пред De Fakto магистрати.

Безспорно обаче е едно – дотук шуменските магистрати, както преди това софийските им колеги, приемат, че в случая зам.-главният прокурор Сарафов има функционален имунитет, понеже действал в кръга на службата си. На това се е позовал и неговият защитник вчера пред районния съд.

За разлика от делото в София, в което Каменички търсеше от Сарафов сметка за непозволено увреждане в граждански процес, това в Шумен е наказателно от частен характер за обида, която е и престъпление по НК.

Поводът обаче е един и същ – поведението на зам.-главния прокурор на служебно съвещание по разследването „Хитрино“, проведено в началото на годината в Шумен. Тогава Сарафов си е позволил да обвинява следователите, че били безделници и деквалифицирани, твърди следователят Каменички. А лично на него обявил, че има „заешко сърце“, задето още не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“ (машинистите на дерайлиралия на гара Хитрино влак), докато били в психиатрични заведения в Русе.

Съдия Любомир Василев от СГС изобщо не пусна казуса до съдебна зала и прекрати гражданското дело, защото, според него отговорният обвинител е защитен от имунит, понеже в случая бил действал като прокурор. Софийският апелативен съд потвърди прекратяването.

В Шумен делото бе насрочено, но приключи със същия резултат. Засега.

Междувременно орислав Сарафов се включи в надпреварата за нов ВСС, той е 13-ият кандидат за член на съвета от квотата на прокурорите. Местата са общо 4. На 27 май общото събрание на прокурорите ще изслуша претендентите, гласуването ще е на 3 юни.

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.