Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Без категория / В деня на убийството на Джовани Фалконе: Марш за европейско правосъдие у нас

В деня на убийството на Джовани Фалконе: Марш за европейско правосъдие у нас

Defakto.bg

В деня на убийството на емблематичния италиански прокурор Джовани Фалконе, 23 май, инициатива „Правосъдие за всеки“ организира Граждански марш за европейско правосъдие у нас. Това съобщиха организаторите.

Мотивите: „Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година.

Имаме Висш съдебен съвет, в чийто символ се превърнаха кървавите агнешки главички – еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията. Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи.

Вече имаме и опит за публично заклеймяване и може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на Прокуроската воля!

Имаме главен прокурор, който се изявява като самодържец, недължащ отчет и обяснения никому и за нищо, а моделът „ЦУМ“ явно е новият символ на паралелната власт.

До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд.

От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!“

About De Fakto

Проверете също

Почина Васил Гоцев

  На 91 г. почина Васил Гоцев – първият и единствен министър на правосъдието и …

Почина Ангел Александров

Почина Ангел Александров. Възпитаник на Юридическия факултет на СУ, цялата му професионална биография е като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.