Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / BREXIT / ЕС дава днес мандат за старт на преговорите по Брекзит

ЕС дава днес мандат за старт на преговорите по Брекзит

Defakto.bg

На среща на министрите от 27-те държави-членки днес ЕС ще даде мандат на своя преговорен екип по Брекзит. Указанията за водене на преговорите за излизане на Великобритания от съюза вече са предварително съгласувани, сега формално ще бъдат скрепени с подписите на министрите, съобщи БНР. Те ще гласуват и официален мандат на главния преговарящ Мишел Барние.

Става дума за първата част от преговорите, в които 27-те настояват Обединеното кралство да гарантира социалните права и статута на европейските граждани, да се съгласи да плати финансовите ангажименти към бюджета на ЕС, поети в качеството й на пълноправен член, и да изясни въпроса с границата между Северна Ирландия и Ейре.

Само след сделка по тези три теми съюзът ще започне да обсъжда с Великобритания бъдещите отношения след Брекзит.

След днешното заседание ще бъдат изпълнени всички юридически условия за старт на преговорите, които ще продължат близо 2 години.Преди дни пред в.“Индипендънт“ френският адвокат Жулиен Буше обяви, че преговорите, които ЕС ще води за Брекзит, ще са незаконни и разговорите трябва да бъдат прекратени. Специалистът по европейско право от Бордо твърди, че това е така, защото хиляди британски граждани, живеещи на континента, са били лишени от право на глас в референдума за излизането на Великобритания от ЕС миналата година. Става дума за хора, които повече от 15 г. не живеят на Острова.

About De Fakto

Вижте също

Старт на Брекзит, заседания в Брюксел

Британският премиер Тереза Мей даде старт на брекзит, очаква се трите европейски институции – Европейски …

BREXIT само след одобрение на британския парламент

Без одобрение на парламента британското правителство  не може да започне  процеса по излизане от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *