Последни новини
Home / Законът / ВСС ще управлява 73 ведомствени апартамента – за себе си и цялата Темида

ВСС ще управлява 73 ведомствени апартамента – за себе си и цялата Темида

Defakto.bg

„Доустроиха“ Районния съд в Карлово

Общо 73 апартамента влизат в жилищния фонд на съдебната власт, който ще се управлява и, съответно, разпределя и предоставя, от ВСС. Това стана ясно на заседанието на пленума на съвета днес.

Ведомствените жилища са както за изборните членове на съвета, които не са от София, така и за администрацията на ВСС и за съдилищата и прокуратурите в цялата страна.

Главоболните ведоствени апартаменти са преминали от Министерството на правосъдието към ВСС след последните конституционни промени, които върнаха на съвета управлението на недвижимите имоти.

Първоначално главният секретар на ВСС Димитър Тончев настояваше за корекции, които да включат във фонда като служебни и ползвани досега жилища, за да се осигури настаняването на членовете на съвета.

Светла Петкова, която днес представляваше ръководената иначе от Михаил Кожарев комисия по управление на собствеността, се възпротиви –  съветът досега плащал по 800 лева месечно наем за тези апартаменти и разходът е излишен. Петкова изчете, че ведомственият жилищен фонд на ВСС включва: предоставените за безвъзмедно управление на ВСС и на другите органи на съдебната власт недвижими имоти. За яснота и за да се избегнат драми обаче в правилата за отдаване под наем на ведомствените апартаменти като техни ползватели изрично бяха посочени и изборните членове на ВСС, главният инспектор и инспекторите.

Управлението на предоставените на съдилищата и прокуратурите апартаменти съответно ще бъде прехвърлено на техните административни ръководители.

Поне така се разбра от казаното на заседанието. Самите правила засега не са качени на страницата на ВСС.

Единодушно пленумът днес гласува и ново решение за „устройването“ на бедстващия Районен съд в Карлово, чиято сграда пропада. Преди време бе взето решение магистрати и служители да се евакуират в помещения на близката до съда професионална гимназия, имаше намерение съдебните заседания да се провеждат във физкултурния салон.

Последно обаче съдебните зали ще са на втория етаж на пристройка към гимназията „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. Като ограда ще отдели училието от съдебната палата.

About De Fakto

Проверете също

Ковачева предлага спешни мерки за защита от фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

  Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на …

ВАС потвърди избора за концесионер на Летище „София“

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди избора на френско-германския консорциум „Соф Кънект“ за концесионер на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.