Последни новини
Home / Законът / Google и правото да бъдеш забравен – Френският съд с искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС

Google и правото да бъдеш забравен – Френският съд с искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС

Defakto.bg

 

Conseil d’État, Assemblée, 24/02/2017, 391000, Publié au recueil Lebon

В настоящото дело Френският Върховен административен съд (Conseil d'État) реши да отправи искане за преюдициално заключение до Съда на ЕС за тълкуване на Директива 95/46 / ЕО.

Няколко граждани забелязали, че когато напишат имената си в търсачката, разработена от Google Inc., списъкът с резултатите показва връзки към статии в пресата, съдържащи лични данни, и по-специално, информация относно съдебни производства срещу тях. След отказа на Google да премахне въпросните връзки, лицата сезират Националната комисия за информационни

технологии и граждански свободи. Исковете им били отхвърлени и те се обърнали към Върховния административен съд, който констатира, че делото поражда сериозни затруднения във връзка с тълкуването на Директива 95/46 / ЕО.

Първоначално, съдът отбеляза, че в съответствие със съдебната практика на Съда на ЕС  (дело C-131/12), Google следва да се разглежда като оператор, отговорен за обработката на лични данни и следователно, следва да удовлетвори исковете за премахване на препратките.

Върховният административен съд обаче изразява съмнения относно забраната, съгласно чл. 8, § 5 от Директива 95/46 / ЕО, за обработка на данни относно престъпления и наказателни присъди и нейната приложимост спрямо операторите на търсачки като Google.

Всъщност съдът констатира, че правото на ЕС не дефинира ясно отговорността на операторите на интернет търсачки и по-специално възможността да се отхвърли искането за премахване на препратки в случай, че свързаните с въпроса връзки водят до съдържание, което попада в приложното поле на изключенията, посочени в чл. 8, § 2, б. а или б. д от Директива 95/46 / ЕО, или в случаите, когато въпросните данни са били запазени само със журналистическа цел, в съгласие с чл. 9 от същата директива.

Освен това Съдът изразява съмнения относно обхвата на задълженията на оператора в случаите, когато въпросните връзки водят до изменени данни, които вече не отразяват действителното положение на лицата.

По тези причини Върховният административен съд отправя четири преюдициални запитвания до Съда на ЕС.

*Информацията е от EuroCases http://eurocases.eu и е предоставена на De Facto 

*Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

About De Fakto

Проверете също

Марешки в писмо до US президента Тръмп: Обричате България на мизерия, спрете грабителска сделка за Ф-16!

Парламентът  окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, сделката струва 2,2 млрд. без …

Официално: НАП обяви какви данни са изтекли след хакерската атака

Специална секция „Изтекли данни на НАП“ в червено се появи на официалната страница на приходната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.