Последни новини
Home / Законът / Без дисциплинарни дела за драстични нарушения със СРС-тата

Без дисциплинарни дела за драстични нарушения със СРС-тата

Defakto.bg

Отхвърлиха всички предложения на Лозан Панов

Мнозинството в съдийската колегия на ВСС отказа да образува дисциплинарни дела срещу бивши зам.-председатели на Софийския градски съд от екипа на Владимира Янева за драстични нарушения при разрешаването на спецразузнавателни средства.

Предложенията бяха на Лозан Панов на базата на доклада на СГС. Искаше се да стартира дисциплинарна процедура срещу Иво Дачев, Николай Димов и Петя Крънчева. В предложенията включително са посочени разрешителни за прилагане на СРС спрямо посолства и други дипломатически сгради; даване на разрешения над законовия срок; както и за леки престъпления, за разкриването на които спецсредства не се използват.

Становището на дисциплинарната комисия на колегията, оглавявана от Галя Георгиева, бе да не се образуват дисциплинарни дела. И всички предложения на Панов бяха отхвърлени.

Със 7 срещу 3 гласа не се образува дисциплинарно производство срещу Иво Дачев, в момента вече зам.-председател на Софийския апелативен съд и ръководител на гражданската колегия. В СГС той бе начело на търговското отделение.

За останалите двама гласовете се поделиха поравно 5 на 5 и срещу тях също няма да има дисциплинарки. Николай Димов в момента е редови съдия в СГС, преди това отговаряше за административното отделение. Петя Крънчева също е редови магитрат в СГС, а бе председател на наказателното отделение.

Със 7 срещу 1 гласа съдийската колегия включително отмени най-лекото наказание „забележка“, наложено от Панов на Светла Чорбаджиева от търговската колегия на ВКС за просрочия по дела.

Имаше и искане за промяна в дисциплинарния състав на Мирослава Тодорова по поредното й дисциплинарно дело след проверка на Инспектората по сигнал на главния прокурор. Противно на очакванията искането е било за смяна не на Калин Калпакчиев (обвиняван, че не си направил отвод, а контактува със съдийката), а на Мария Кузманова, която е в болнични. Смяна обаче не е направена.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура е задържала за 72 часа гражданин, нарушил задължителната карантина (допълнена)

Съдът го освободи срещу 10 000 лева гаранция, определението не е окончателно Софийската районна прокуратура …

Онлайн семинари за адвокати по извънредното положение – от мерките срещу коронавируса до допустимите ограничения на права и свободи

Семинари онлайн по актуални теми, свързани с извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.