Последни новини
Home / Законът / „Царски имоти“: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

„Царски имоти“: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

Defakto.bg

Трето дело спечели държавата срещу Симеон Сакскобургготски на втора инстанция в сагата за т.нар. царски имоти.

Стопанството край Врана е на държавата, категорично обяви Софийският апелативен съд и потвърди решението на СГС. За разлика от казусите с дворците и горите това стопанство (известно навремето като на УБО), не е било връщано на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. И процесът тръгна по техен иск да бъдат признати за собственици на 1 414 дка земи край някогашната резиденция „Врана“.

След първия пробив по „Кричим“, аргументите на съда по „царските“ дела са еднотипни – имотите никога не са били лична собственост на монарсите и членовете на семействата им, Интенданството, на чието име са нотариалните актове категорично е държавна служба.

Конкретно делото за стопанството се водеше от някогашния цар и премиер и сестра му срещу  държавното „Врана“ ЕАД. Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на земеделието и храните. Държавата се представлява от кантората на Ирен Савова, другата страна – от адвокатите Ели Христова и Валя Гигова.

Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред ВКС. Досега оттам минаха казусите „Кричим“, „Саръгол“ и „Ситняково“, по които върховните съдии еднозначно признаха собствеността на държавата. За дворците „Ситняково“ и „Саръгьол“ (които бяха върнати на Симеон от областния управител Олимпи Кътев при кабинета „Сакскобургготски“) обаче ВКС постанови държавата да плати направените от Симеон и сестра му разноски за подобрения.

Решението на втората инстанция САС от ноември м.г. чака казусът „Бистрица“. А делата за двореца „Врана“ и за 16 500 дка рилски гори още нямат първи финал – едното в Софийския градски съд, другото в Софийския окръжен съд.

Самият Сакскобургготски пък съди държавата в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

Заедно с прокуратурата, полицията – масово зад Гешев. А помните ли „казусът“ Ситнилски?!

Нови четири становища, дошли от полицията в подкрепа на единствения кандидат за поста главен прокурор …

„НАПЛийкс“: Седемцифрена сума ще искат американските собственици на „ТАД Груп“ от България за увредения си имидж

„Калифорнийската фирма майка на „ТАД Груп“   подготвя иск  срещу България, който ще внесе във Вашингтонския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.