Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Главният прокурор Цацаров: Икономическа полиция е заспала

Главният прокурор Цацаров: Икономическа полиция е заспала

Defakto.bg

Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров  на Национално съвещание на ръководството на МВР, съобщи „Фокус“.  На това съвещание,  седмици преди полицаите да излязат на протест,  премиерът Бойко Борисов обеща пари за униформи на полицаите, както и за гориво. И даде указания на областните директори  да се наредят по опашките в дирекциите си, за да разберат откъде идва проблемът с административния тормоз на гражданите. Участието на главния прокурор в полицейското съвещание ще се запомни с критично  отношение към  икономическа полиция.

Ето и акценти от изказването му: “ По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. „Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие.

От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания на служби и задължения.Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на „Икономическа полиция“ е в пълна летаргия“, заяви главният прокурор.

По думите му работата на Областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи. „Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури“, коментира Цацаров.

Той даде за пример с градовете Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. „Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно“, добави главният прокурор.

Цацаров подчерта, че на първо място основен приоритет е противодействието на корупцията.

„Това на практика е задача номер едно. Задача номер две е противодействието на контрабандата. Резултати могат да се постигнат, стига да има воля. Не деля типичните криминални престъпления на големи и малки. Убийството е новина за национален екран, но за нормалния български гражданин е престъпление“, каза още Сотир Цацаров.

Главният прокурор коментира и състоянието на академиите към МВР.

„По отношение на академията, призовавам да започне да извършва обучение на новоназначените разследващи полицаи“, заяви Цацаров. Той апелира академията на МВР да въведе задължително такова обучение в продължение на 3 месеца. „Тези колеги трябва да започнат работа обучени“, посочи той.

 

About De Fakto

Вижте също

Извънредни и допълнителни заседания за „ускоряване“ на 492 дела във ВАС

Общо 492 дела във Върховния административен съд са пренасрочени за разглеждане в извънредни заседания или …

Евронадзорът за защита на личните данни: Първите глоби по GDPR ще бъдат обявени до края на годината

Първите санкции по новия регламент за защита на личните данни (GDPR) ще бъдат обявени до …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *