Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Трима министри на разпит за злоупотребите в НДК

Трима министри на разпит за злоупотребите в НДК

Defakto.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов ще дават показания

Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани за НДК. Това заяви пред журналисти днес главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.
А, както сам обяви във фейсбук доскорошният изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, той е получил призовка за обвиняем и трябва да се яви пред следовател на 20 юли (това стана ясно в края на миналата седмица). Поводът е разследването за злоупотреби със 17 млн.лв., целево отпуснати за предстоящото европредседателство на България.
„Министри ще бъдат извикани и разпитвани за НДК – при всички случаи мисля, че ще бъдат призовани Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, с оглед на негови твърдения, че той е поискал да смени Мирослав Боршош, но в момента, в който се е върнал от отпуск вече не е бил принципал на НДК”, заяви днес главният прокурор. Уточни – статутът на Мирослав Боршош е „лице, което е получило призовка за явяване с цел повдигане на обвинение за престъпление за нецелесъобразно изразходване на средства“.
На въпрос дали ще има и други обвинени освен Боршош, Цацаров бе уклончив – зависело от преценката на наблюдаващия прокурор.
„Ние работим от сигнална справка на ДАНС, всичко друго е добавено към тази справка. Включително това, че наблюдаващият прокурор е изискал почти всички сключени договори с външни изпълнители, които Боршош като директор на НДК, е сключвал. Работи се по всички възможни линии. Тази, за която в момента е на лице готовност за начално работно обвинение, е тази по сигналната справка на ДАНС за 17-те млн. В тази справка има имена на министри с оглед на гласуването на решението за увеличаване капитала на НДК, но не и за злоупотреби от тях“, обяви главният прокурор.
Относно това дали парламентарната комисия за НДК може да повлияе на разследването, Цацаров отново не даде ясен отговор.
„НС има право на временни комисия. Утре в 14.00 часа на такава временна комисия съм поканен и аз, и ще се явя в знак на уважение към НС. Друг е въпросът, че мога да посоча факти от досъдебното производство, каквито наблюдаващият прокурор смята, че не са следствена тайна и аз ще спазя закона“, каза Сотир Цацаров.
Коментарът му бе направен след среща между него и двама министри – на здравеопазването Николай Петров и на вътрешните работи Валентин Радев,  посветена на агресията срещу медици. По този повод обвинител №1 ще издаде указания до всички РП да определят по един наблюдаващ прокурор, който да е в пряка връзка с болниците, където има спешни отделения.

About De Fakto

Вижте също

ВСС се „поправи“ за ефективните присъди – ще са тайни само на последна инстанция

Постановените ефективни присъди в държавата остават тайни, но само ако са окончателни. Забраната за публикуването …

Главният прокурор пита ВКС: Как точно се доказва престъпление по служба?

Какви са пределите на доказване на престъпленията по служба по чл. 282 от Наказателния кодекс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *