Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / ГЕРБ поиска от Цацаров разследване за „Цанков камък“

ГЕРБ поиска от Цацаров разследване за „Цанков камък“

Defakto.bg

Депутати от ГЕРБ в сигнал до Сотир Цацаров поискаха нова проверка на хидропроекта „Цанков камък“. Сигналът бе внесен днес,  пред медиите застанаха Десислава Атанасова и Александър Ненков от ГЕРБ (на снимката горе).

“Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години. Смятаме обаче, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години на този проект”, обяви Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

„Цанков камък“ е проект, пряко свързан с Ахмед Доган, заради който преди няколко години дори имаше дело във Върховния административен съд за конфликт на интереси на тогавашния председател на ДПС. Доган, бидейки депутат, бе и консултант по „Цанков камък“ срещу 1,5 млн.лв. хонорар. Тогава ВАС не установи конфликт на интереси на Доган, на „особено мнение“ остана съдия Марина Михайлова.

Сега, седем години по-късно темата се възражда. На няколко страници двайсетина представители на ГЕРБ цитират прогнозата на експерти, според която за да се изплати инвестицията за строежа от милиард и половина трява да минат стотици години, а съоръжението вече се руши, съобщи БНР. Затова от ГЕРБ очакват „задълбочена проверка“ от страна на Сотир Цацаров.

Имена на отговорни длъжностни лица не се сочат, но депутатите от управляващите Атанасова и Ненков напомнили, че енергиен министър по времето на реализирането на проекта бил Румен Овчаров, а негов заместник – сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова.

В сигнала има много неясноти, реагираха от БСП. А зам.-председателят на партията Кирил Добрев попита: „Защо се внася сега? Каква е причината? Нямаме проблем с техническите характеристики или техническите качества на хидротехническото съоръжение“.

Става интересно.

About De Fakto

Вижте също

Прокуратурата оспори заменка на имот на СОС от времето на Бойко Борисов като кмет

Софийска градска прокуратура  е внесла  протест в Административен съд София – град срещу  решение от …

Етичната комисия на ВСС заседава извънредно за протеста на журналисти в Бургас

Протестът на журналисти в Бургас срещу решения на съдията от районния съд в града Калин …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *