Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Сотир Цацаров – в списъка на „нередовните“ за имотни декларации пред Инспектората

Сотир Цацаров – в списъка на „нередовните“ за имотни декларации пред Инспектората

Defakto.bg

Главният прокурор подал отчет извън срока, първо пратил декларация в Сметната палата

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в списъка на „нередовните“ откъм отчитане на имущество магистрати. Общо те са 29, имената им са публикувани на сайта на Инспектората. От началото на годината той, а не Сметната палата, е органът, пред който съдии, прокурори и следователи ежегодно декларират имуществото си. Задължение на Инспектората вече е и да извършва имотни проверки на магистратите, както и проверки за конфликт на интереси, независимост и прочее.

Да, ама част от тружениците на Темида явно са го забравили, а някои очевидно са се и объркали. Господин Цацаров, по всичко личи, попада и в двете категории – за него е отбелязано, че е  подал имуществената си декларация извън срока, както и че е направил същия отчет пред Сметната палата. Друго известно име в списъка е на директора на националното следствие и зам.-главен прокурор Евгени Диков, който пък се е отчел само пред Сметната палата, както и досега. В края на май Диков бе избран и за член на новия ВСС от квотата на следователите.

От общо 29-те „нередовни“, посочени от Инспектората, 23-ма са декларирали имуществото си извън срока. Само двама – Цацаров и Диков, са го направили пред Сметната палата.

Разбира се, човешко е да се греши. През юни обаче една друга „грешка“ и то на институция, не на магистрат, се превърна в медийна сензация за дълго. Така Сметната палата беше отчела като „нередовен“ председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, задето не пратил имотната си декларация при тях. Наложи се от ВКС публично да разясняват новите функции и правомощия на Инспектората, възложени им с промените в съдебния закон от миналото лято. Както и да цитират съобщение на самата Сметна палата, че магистратите, включително и „тримата големи“ вече не отчитат имуществото си пред тях.

Ама на – и други, оказва се, грешат.

About De Fakto

Вижте също

Скандалът с „делото за 102 милиона“ зави към дело за обида и клевета, в Пловдив

Председателят на САС Даниела Дончева иска 80 000 лв. обезщетение от съдията Милен Василев Прословутото …

Законът за защита на личните данни: Без посягане на работата на нотариуси, адвокати, изпълнители, журналисти

Окончателният проект, внесен от кабинета, е отчел ред получени критики Как, в крайна сметка, у …

One comment

  1. Господинът главен прокурор си гласи негови роднини на ръководни държавни службички, нищо че са некъдърни до немай къде. Единственото условие е „резултати„ на гърба на невинни хора – предполагам за да има очи да ги издига. А тези привидни резултати/напъни в последствие се удрят челно в бетонна стена и в последствие търпи финансови санкции държавата или по-точно данъкоплатеца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *