Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Лозан Панов след среща с БСП: Проектите за „Антикорупция“ отклоняват дебата за реформа в прокуратурата

Лозан Панов след среща с БСП: Проектите за „Антикорупция“ отклоняват дебата за реформа в прокуратурата

Defakto.bg

Имаме съвпадения по 2 важни въпроса и 1 разминаване, обобщи Корнелия Нинова

Дебатите за новия антикорупционен орган, тръгнали от проектите на ГЕРБ и на БСП, отклоняват общественото внимание от основната тема – за реформата на прокуратурата и контрола и отчетността на главния прокурор. Това обяви председателят на ВКС Лозан Панов след среща с Корнелия Нинова и депутати от левицата в парламента.

Панов е последният от „тримата големи“, поканен от БСП по повод техния проект. Преди това социалистите с видяха с обвинител №1 Сотир Цацаров, както и с председателя на ВАС Георги Колев.

„Създаването на още един антикорупционен орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност, цели само заобикаляне на основната тема – реформа на прокуратурата. Основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, имат аналитични функции и достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност, въпросът е защо не го правят“, заяви на излизане Панов. Бе категоричен – критиките му са и към проекта на ГЕРБ. Добави – предстои поредният мониторингов доклад, очевидно ще се отчита дейност пред Брюксел. „Разговорът беше искрен, заявих позицията си – бяга се от проблема за прокуратурата и контрола над главния прокурор“, обобщи председателят на ВКС.

В същото време, според Лозан Панов, ако се създаде специален антикорупционен орган, няма пречка неговият шеф да се назначава от президента, както настояват социалистите. „Държавният глава е равноотдалечен от всички власти и ще носи отговорност за избора си, другото е размита колективна отговорност“, обяви Панов.

Предесдателят на ВКС смята също, че създаването на „Антикорупция“ ще е ефективно само ако освен разследващи функции, както предлага БСП, този орган има и прокурорски правомощия.

„Изразих пред БСП мнението, че този орган трябва да има разследващи функции, всякакъв страх, че те видите ли ще използват специални разузнавателни средства без контрол, не са основателни -има Бюро за контрол на СРС и изисквания на процесуалните закони. Ако ще има само аналитични функции, с какво ще е по-различен от БОРКОР? В Румъния този орган е част от държавния апарат, който освен да събира доказателства, може и да повдига обвинения. Това е същностна разлика – според двата проекта, каквото и да се събере в „Антикорупция“, ще се праща на прокурор, а той ще преценява“, каза Лозан Панов.

„Проведохме сериозен,  професионален разговор. Имаме съвпадения по два важни за нас въпроса и едно разминаване“, бе коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Двете съвпадения са, че е добре президентът да определя председателя на новия орган и е важно той да има разследващи функции.

Разминаването е по въпроса за прокуратурата. „Комплексната реформа минава през промяна на Конституцията, ние имаме политическо решение основният закон да не се променя“, категорична бе Нинова.

 

About De Fakto

Вижте също

Прокуратурата оспори заменка на имот на СОС от времето на Бойко Борисов като кмет

Софийска градска прокуратура  е внесла  протест в Административен съд София – град срещу  решение от …

Етичната комисия на ВСС заседава извънредно за протеста на журналисти в Бургас

Протестът на журналисти в Бургас срещу решения на съдията от районния съд в града Калин …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *