Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Ваня Григорова: Детските храни, учебниците и лекарствата да се облагат с 9% ДДС“, Емил Хърсев: Нахално е!

Ваня Григорова: Детските храни, учебниците и лекарствата да се облагат с 9% ДДС“, Емил Хърсев: Нахално е!

Defakto.bg
Ваня Григорова
Емил Хърсев

„Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“ – това е мотото на нова гражданска инициатива в полза на бедните българи. Тя ще протече като национална подписка с искания за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС за основни и детски храни, вода, базови медикаменти, учебници, книги. Това стана ясно от коментара на  Ваня Григорова,  икономически съветник на КТ „Подкрепа“ по Нова тв тази сутрин. В предаването участие взе и икономистът Емил Хърсев.

Предложението е  минималната заплата, която в момента е 460 лв., да не се облага с данък.  На практика България е единствената страна в Европейския съюз без необлагаем минимум. Статистиката сочи,че около 350 000 души у нас взимат по-малка запалата, а над млн.между 460 и 1000 лв., коментира Григорова.

Предлага се още детските храни, учебниците, базовите медикаменти и основните храни да се облагат с 9% по-ниски ставки ДДС.

Промяната засяга всички, защото необлагаемия минимум се прилага при всички доходи за първите 460 лева., облагат се следващите над тази сума.

„Опитваме се да върнем грам нормалност в данъчната ни система”, каза Григорова.  Държавите в ЕС активно прилагат диференцираното ДДС, напомни Григорова.  Даде пример и с препоръките на Европа в социалната сфера:  В последния доклад може да се види ясно написано, че данъчната ни система и социалните ни трансфери, т.е. помощи и обезщетения, не намаляват неравенството, а те са призвани да правят именно това. Тези две наши искания са насочени тъкмо в тази посока.

Предложението би означавало за човек с минимални доходи, ако заплатата му не се облага: Ако се приеме необлагаем минимум в този вариант, който предлагаме, 40 лв. отгоре ще получи този човек, т.е. по един хляб на ден повече.

Само от завъртането на спестените от хората пари обаче ще се покрият 20% от загубите на бюджета, смята икономиската.

Има много варианти да се компенсират тези средства в бюджета, въпрос на  креативност на министъра на финансите. Това, което виждаме към момента, е политически мързел за това да потърсиш решение в полза на мнозинството от гражданите.

По-ниските ставки по ДДС за някои стоки са възможни, но глупави.  Така отвърна в студиото икономистът Емил Хърсев , който коментира исканията на синдикатите, извън парламентарни партии и граждани за по-ниско ДДС за книги, лекарства и храни.

Според Хърсев обаче това е механизъм за кражби от ДДС и изненадващо,  без да излага сериозни аргументи, нарече предложението за по-ниски данъци  – „нахално”. И убедено заключи: „Поредната кампания, нищо няма да постигнете!“

 

About De Fakto

Вижте също

Върховните съдии атакуваха НПК пред Конституционния съд

Спецправосъдието става извънредно, категорични са от ВКС Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, прехвърлили на спецправосъдието корупционните …

ВСС се „поправи“ за ефективните присъди – ще са тайни само на последна инстанция

Постановените ефективни присъди в държавата остават тайни, но само ако са окончателни. Забраната за публикуването …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *