Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / ВСС изпрати на президента предложението за Георги Чолаков

ВСС изпрати на президента предложението за Георги Чолаков

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет изпрати на президента Румен Радев решението си за избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд и предложение държавният глава да издаде указ за неговото назначаване на отговорния пост. Това съобщиха от ВСС.

Вчера с 20 гласа „за“ кадровиците избраха Чолаков за шеф на ВАС през идните 7 години. Конкурентът му за поста Соня Янкулова получи едва 5 „за“. Протоколът от вчерашното заседание, решението и предложението са занесени на „Дондуков“ -2 днес следобяд.

По Конституция изборът на „тримата големи“ в Темида приключва с указ на президента. Пак с указ на държавния глава председателите на ВКС и ВАС, както и главният прокурор се освобождават от поста.

И още: „Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“, лаконичен е основният закон.

Досега само веднъж президент отказа да издаде указ за назначаването на избраник на ВСС – направи го Петър Стоянов след избора на Бойко Рашков за главен прокурор в края на 1998 г. Той задържа указа и върна избора на новия ВСС, който се съобрази с мнението му . И после избра Филчев за главен прокурор. Подобна ситуация сега е възможна, ако президентът Радев върне вота след 3 октомври, когато изтича мандата на сегашния ВСС.

Пред De Fakto  конституционалисти разясниха – ако президентът откаже да издаде указ за назначаването, предложението се връща на ВСС. Като съдебният съвет трябва да свика заседание, на което да подложи на ново гласуване САМО вече избрания от него кандидат. Ако този претендент повторно получи нужното мнозинство от 17 „за“ на кадровиците, се изпраща ново предложение до „Дондуков“-2 и президентът издава указ за назначаването. Ако мнозинство във ВСС втория път не се събере, процедурата за избор започва отначало. И още – президентът трябва да посочи мотиви за отказа си да назначи съдебния избраник.

Срокове няма, но досега президентите не са забавяли указите за „тримата големи“.

Онагледено с пример – ако евентуално Румен Радев откаже да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС, трябва да обясни защо, а съдебният съвет – да повтори гласуването си само за Чолаков. Конкурентът му в надпреварата Соня Янкулова не участва в тази процедура. И няма пречки прегласуването да стане в мандата на действащия ВСС, който си отива на 3 октомври.

About De Fakto

Вижте също

След две спечелени дела, отличник в конкурс за ВКП поиска повишение

Една показателна за кадровите баталии в Темида история – тази на прокурора от Окръжна прокуратура-Пловдив …

Проф. Пламен Панайотов: Опасно е Наказателният кодекс да бъде ползван като решение на всички проблеми

До момента са обединени седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), а според заявките  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *