Последни новини
Home / Законът / Съдиите от Софийски градски съд свикват общо събрание, ще избират и.ф.председател

Съдиите от Софийски градски съд свикват общо събрание, ще избират и.ф.председател

Defakto.bg

След като институците мълчат кой ще замести Калоян Топалов на поста и временно ще поеме управлението на ключовия Софийски градски съд, съдиите от СГС са взели нещата в свои ръце, научи De Fakto. С подписите на над 40 от тях за утре е свикано общо събрание на съда по темата. Топалов вече е подписал заповедта за това, потвърдиха магистрати.

Случва се, след като във вторник, на 26 септември, ВСС гласува оставката на Калоян Топалов, а тя влиза в сила на 2 октомври. В същото време предложения за изпълняващ функциите на председател не е направено и до днес. Предложението би трябвало да дойде от шефа на по-горния Софийски апелативен съд, а в закона бе зачертана възможността при липса на предложения и.ф. да стане най-старшият измежду зам.-председателите на СГС.

Мълчанието е повече от притеснително, нищо чудно „парашутист“ да оглави СГС, би тревога Калоян Топалов в интервю пред De Fakto.

За това сега съдите прибягват към друга възможност, която веднъж вече беше ползвана от колегите им от Софийския районен съд в началото на годината и ще номинират кандидат или кандидати за и.ф. председател на общо събрание. В началото на годината инициативата за общото събрание на СРС бе на Топалов, сега съдиите от СГС се самоорганизират.

Последната дума, разбира се, е на ВСС, където се гласуват предложените. Ако утре от СГС издигнат „свой“ претендент, съдийската колегия на действащия съвет може да се произнесе за него на извънредното си заседание на 2 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха рецидивист, осигурил си „платен“ 5-дневен отпуск от затвора чрез грабежи

Варненския окръжен съд  в петък обяви   5 години и 4 месеца лишаване от свобода 21-годишният …

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.