Последни новини
Home / Законът / Преди поредния доклад: Главният прокурор Цацаров отчита в Брюксел напредъка на прокуратурата (обновена)

Преди поредния доклад: Главният прокурор Цацаров отчита в Брюксел напредъка на прокуратурата (обновена)

Defakto.bg

Съдът не е виновен за глобата на Ралф Сундберг, заяви главният прокурор 

Както и друг път в навечерието на поредния мониторингов доклад, главният прокурор Сотир Цацаров посещава Брюксел. Там той се е  срещнал  с еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова и с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, съобщи държавното обвинение.

Цацаров е информирал непосредствено еврокомисаря за  изпълнението на препоръките по последния мониторингов доклад от страна на прокуратурата. Акцентът, който е поставил е  върху разследванията срещу лица,заемащи висши държавни длъжности – народни представители, министри и магистрати.

Обсъждана и опцията  – дали  ако ако  България продължава с темпа на реформите е  възможно до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия  Механизмът за сътрудничество и оценка да преустанови своето действие.

Друга тема, която е фокусирала разговора с еврокомисаря Юрова е за създаването на Европейска прокуратура.  Еврокомисарят е съобщил, че в началото на  октомври се очаква да бъде гласуван проект на регламент в Европейския парламент и така етапът от създаването на Европейската прокуратура ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

В България няма различия между политическата и професионалната позиция за създаване на бъдещата Европейска прокуратура, е казал Цацаров. Европейската прокуратура ще се занимава основно с престъпления, увреждащи финансовите интереси на ЕС.

В разговорите си с еврокомисаря Мария Габриел,  главният прокурор  оценил високо инициативата й за дискусия по задълженията на интернет-платформите да премахват незаконно съдържание в сайтове, особено когато са свързали с тероризъм и сексуални престъпления.

Съдът не е виновен за глобата на Ралф Сундберг, заяви главният прокурор

От Брюксел  Цацаров призова депутатите да помислят за промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с освобождаването от наказателна отговорност за случаи като този с шведския турист Ралф Сундберг, който изрита в главата камериерка и получи  глоба от 4500 лева, след като бе освободен от наказателна отговорност по чл.78ь от НК.

„Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи – трябва да сме съвсем честни – на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо – в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева“, казва Цацаров, цитиран от БТА.

 

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.