Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Всички препоръки на Венецианската комисия са изпълними, но едва ли!

Лозан Панов: Всички препоръки на Венецианската комисия са изпълними, но едва ли!

Defakto.bg

Без силна опозиция, независими журналисти и магистрати няма ефективна битка с корупцията

„Всички констатации не са нови – не виждам кое от това, което е казано, да не може да бъде прието от българския законодател“ – така председателят на ВКС Лозан Панов коментира днес доклада на Венецианската комисия по последните промени в Конституцията и в съдебния закон у нас. Панов обаче бе реалист – ако препоръките на Венецианската комисия бъдат подминати, няма да е за първи път.

Основните препоръки на четиримата докладчици на Европейската комисия за демокрация чрез право  предвиждат включително само съдиите от ВСС да избират председателите на двете върховни съдилища, без намеса на главния прокурор в този вот. Както и предвиждане на механизъм за отчетност и търсене на отговорност на обвинител №1 и съсредоточаване на ресурса на държавното обвинение в областта на наказателното право. Докладът им, адресиран и до българските институции, е на сайта на комисията от вчера, но официално никой не го разпространи. Под препоръките са се подписали Александър Барамидзе от Грузия, Ричард Барет от Ирландия, Мартин Куйер от Нидерландия и Гуидо Модона от Италия.

Днес Панов синтезира казаното от Венецианската комисия така: „Структурата на съдебната власт, структурирането на ВСС на две колегии и съотношението и броя на членовете от политическата квота, ролята на главния прокурор“.

И продължи: „Няма как отново да не се забележи това, което казват експертите на комисията. Спомняте си, че когато се извършваха промените в Конституцията те отново бяха питани и изразиха мнението си за разделянето на ВСС и начина, по който то трябва да се случи. За съжаление, това не беше направено.“

След проваленото заседание при президента

Лозан Панов, който присъстваше на безпрецедентно проваленото заседание на консултативнrя съвет по национална сигурност вчера, отказа да коментира поведението и изказаните мнения на участниците в него.

Но бе категоричен: „Най-важната констатация, според мен, е че не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика. За мен това е основният извод, който трябва да направим„.

Иначе на заседанието на съвета при президента Панов е повторил онова, което вече е заявявал многократно: никакви „екзотични“ структури за борба с корупцията не могат да заменят факта, че „традиционните механизми“ не работят – в лицето на прокуратурата и на разследващите органи.

About De Fakto

Проверете също

Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Делото води прокурорка, близка до властта Безпрецедентно разследване е започнал специалният отдел за разследване на престъпленията …

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.