Последни новини
Home / Законът / Министър Цачева свиква извънредно заседание на Съвета за реформа в съдебната система

Министър Цачева свиква извънредно заседание на Съвета за реформа в съдебната система

Defakto.bg

 

Цецка Цачева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква извънредно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система на 20 октомври от 9 .00 ч.

В дневния ред е включено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група народни представители на 5.10.2017 г. и обсъждане на създаване на работна група за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ професионална квалификация „юрист“.

Проектът за „бонусите“ до 6 заплати годишно в спецправосъдието, който миналия петък мина на първо четене в парламента, е подложен на сериозна критика за двоен стандарт спрямо магистратите . В понеделник възмущение изразиха и  съдебните заседатели. Те поставиха логичен въпрос – ако  ще бъдат давани „бонуси“ на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в спецправосъдието, защо са пренебрегнати заседателите по делата.

Тази седмица правната комисия на парламента ще гледа за второ четене поправките в съдебния закон, внесени от седем депутати. Бяха поети ангажименти текстовете за „бонусите“ да бъдат коригирани, възможно е и да отпаднат.

В понеделник, след  критиките на Венецианската комисия,  Цецка Цачева  настоя  за нова редакция на още топлите поправки в Закона за съдебната власт от тази година, свързани с отстраняването на магистрати.  Министерството дори предложи нов текст, за да бъде предотвратено  автоматично им отстраняване при искане на главния прокурор, а във всеки случай (ако обвинението не е във връзка със службата му) необходимостта  от отстраняване да се преценява конкретно за всеки магистрат от съответната колегия на ВСС.

На практика искането на Цачева е да се зачертаят част от промените в Закона за съдебната власт, предложени тази година пак от група депутати и приети от мнозинството в парламента въпреки критиките на юристи и съсловни организации.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът поиска оставка на правителството и на главния прокурор (цялото обръщение)

Насилието и манипулациите няма да върнат доверието в двете институции, заяви държавният глава Румен Радев …

Времето е разделно, границите са ясни и няма спор кои са лошите. Измежду тях са безразличните

В памет на Кристиан Таков На 11 юли 2017 г. си отиде Кристиан Таков. Дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.