Последни новини
Home / Законът / Нищо ново – парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в закона за отбраната

Нищо ново – парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в закона за отбраната

Defakto.bg

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили. Това стана при повторно гласуване, с гласовете на 222-ма депутати в зала.   „За“ гласуваха 131, „против“ – 71, а 20 се въздържаха. ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“ гласуваха срещу ветото на президента.

„БСП за България“ бяха „за“, а 20 депутати от ДПС се въздържаха.

Така,  офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента, ще се  представят в комисията по отбрана на Народното събрание. Именно тази новост бе една от причините за върнатия  закон на 6-и октомври. Въвеждането на  изискване новоназначените висши военни да бъдат представени пред парламента, не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната, каза президентът.

Според  чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет, напомни президентът във ветото.

Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията).  Новата  разпоредба крие риск от политизиране на висшия команден състав на армията, категоричен бе държавният глава.

 Опасност от политизиране

Според БСП, има опасност от политизиране на процедурата по избора.

Депутатът Николай Цонков заяви,  че предвидените правила  по-скоро създават колизия във вече  утвърдената процедура за удостояване с висши офицерски звания на висшия военен команден състав.

Има възможности за политическо влияние, което е недопустимо, защото в  министерство на отбраната има деполитизация.

Да е ясно кой дава парите

Владимир Тошев от ГЕРБ обяви,  че именно парламентът е институцията, която финансира армията ни. Много добре е да си уважаваме армията, да уважаваме нейния висш команден състав и тя да знае, кои дават пари за изтребители, за кораби, за бойни машини, за учения, народа ги дава през комисията по отбрана, в която се гласуват предложенията и тук – в тази зала. Ако някой това не го знае, да не си мисли, че сме 87-а. Не сме 87-а, 2017-а година сме.

Така в сила остават и изискванията при назначаването на постоянен секретар на отбраната,  кандидатът да е държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг.  А  началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната.

About De Fakto

Проверете също

Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Делото води прокурорка, близка до властта Безпрецедентно разследване е започнал специалният отдел за разследване на престъпленията …

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.