Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / След изтичането на мандата, Георги Колев се връща като съдия във ВАС. Засега

След изтичането на мандата, Георги Колев се връща като съдия във ВАС. Засега

Defakto.bg

Неговата заместничка Румяна Монова е дала оставка от отговорния пост

След изтичането на мандата му, сегашният председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се връща в системата като редови съдия от ВАС.

Това потвърди пред De Fakto самият Колев. Той ще подаде молба до ВСС да бъде назначен за съдия в ръководения преди това от него съд.

Мандатът на Георги Колев начело на ВАС изтича на 22 ноември, а на 23 октомври президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на неговия приемник Георги Чолаков на отговорния пост. Въпросният указ е и точка Първа в дневния ред на пленума на ВСС утре. Какво точно ще решават кадровиците по темата засега е загадка – да се надяваме, че включването й този път не е само „за сведение“. Може би ВСС ще начертае поредната си хронограма, този път за сдаване и приемане на властта във ВАС.  Но, да не гадаем, утре ще разберем.

Междувременно оставка като зам.-председател на ВАС е подала и единствената в момента титулярна заместничка Румяна Монова. Другият заместник Боян Магдалинчев вече е член на ВСС и негов представляващ. Новият председател Чолаков пък временно бе назначен за зам. на мястото на Магдалинчев. Кадровите рокади по върховете на ВАС предстоят.

Ще стане интересно, ако за назначаването на Колев ВСС се принуди да открие поредния „нов“ щат, този път във Върховния административен съд. Но магистратската кариера на началниците е очертана в Закона за съдебната власт.  Чл. 169, ал. 5 от ЗСВ гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт.“

Колев отиде начело на ВАС от председател на Софийския градски съд. Имайки предвид, че „председател“ не е магистратска длъжност, като съдия от СГС той е бил на по-ниско ниво от това на ВАС и трябва да бъде възстановен на „върховна“ длъжност. Правилото, впрочем, важи и за останалите двама от „тримата“ големи.  Така главният прокурор Сотир Цацаров, който преди това бе начело на окръжния съд в Пловдив, след изтичането на мандата му няма да се върне там, а ще е прокурор от ВКП, ако пътьом не набележи други кариера.

При Лозан Панов, ще е въпрос на „преместване“, ако го пожелае – той оглави ВКС, бидейки съдия от другия върховен съд ВАС.

 

About De Fakto

Вижте също

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Делото срещу Румен Овчаров с още двама обвиняеми, пак ще потегли към спецсъда

Специализираната прокуратура три пъти е увеличила нанесената щета на „Мини Бобов дол“ Обвинението срещу бившия енергиен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *