Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Българин съди  “Ситибанк“ в Лондон за расова дискриминация

Българин съди  “Ситибанк“ в Лондон за расова дискриминация

Defakto.bg

Георги Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда

Българинът Георги Мечкаров близо 3 години съди “Ситибанк“ за дискриминация,  упражнявана над него,  докато е бил служител на банката, а за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудовия съд във Великобритания. „Дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания“, казва той . Мечкаров   се е решил на този ход, за да покаже на източноевропейците, че  трябва да знаят правата си и да ги защитават,  съобщи Дир.бг, цитирайки  БНР.

Делото му е насрочено от 13 до 17 ноември, когато ще бъде разгледано в  трудовия съд на Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за транзакции с ценни книжа. Макар, че  работел съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той търпял систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията му засягат периода 2010-2013 година.

В момента Мечкаров, е  вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в „Морган Стенли“.

Истинската професионална криза за него настъпила през януари 2012 година, когато бил понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес, Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал с 30 кг (от 90 до 60 килограма) от престоя му в банката.

Една сутрин след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

„Ситибанк“ отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8300 паунда и случаят да се реши извън съда, предложение, което той е отказал.   Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.

About De Fakto

Вижте също

Обвинението е протестирало предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

 Софийска градска прокуратура е протестирала пред Апелативен съд – София  определението на Софийски градски съд, …

Съюзът на съдиите до КС: Конституцията не позволява вечни началници!

Темата за „вечните началници“ в Темида е на път да се превърне в тема на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *