Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Адв. Наташа Добрева: България е с едно от най-напредничавите законодателства по семейно планиране

Адв. Наташа Добрева: България е с едно от най-напредничавите законодателства по семейно планиране

Defakto.bg

 

Адвокат Наташа Добрева е представлявала България на конференция по права на човека в Дъблин.  За читателите на De Fakto тя споделя  впечатленията си от форума.     

На 8 ноември 2017 г.  в Дъблин се проведе световна конференция по репродуктивно здраве и права на човека, организирана от Ирландски Съвет по Граждански Права. Правозащитници от Ирландия, Аржентина, Индия, Египет, Великобритания, ЮАР, Колумбия, Унгария и САЩ представиха съответната национална уредба на правото на семейно планиране и достъпа до здравни услуги, включително до контрацептивни средства. В хода на конференцията  бе съставен доклад, описващ законодателства и добри практики в различни държави, сред които и България.

България се отличава със своя изключително либерален и напредничав подход по въпроса за семейно планиране, на фона на стряскащи нарушения на правата на жените в други държави. Например, в Ирландия, Полша, Аржентина и Египет действа изрична забрана за прекъсване на бременност, в Ирландия лекарите дори носят наказателна отговорност за издаване на направление за прекъсване на бременност в друга държава. В Чили доскоро абортът е забранен, дори ако износването на бременността застрашава живота на жената. В Индия, Колумбия и ЮАР гражданите масово не познават правата си и достъп до репродуктивно здравеопазване на практика има само малка част от населението, което разполага с финансови възможности. В Испания момичета под 18 години не могат да взимат самостоятелно решения относно развитието на бременността си, а техните родители решават вместо тях. В Италия 70% от гинеколозите отказват да извършват аборт по религиозни и морални убеждения. В САЩ жените са принуждавани първо да чуят биенето на сърцето на плода, преди да вземат решение дали да прекъснат бременността.

За разлика от тези негативни примери, в България гражданите имат признато право на свобода на решение относно своето репродуктивно здраве. Например, решенията относно момента на раждане на първо дете, броя на децата и разстоянията между бременностите е изцяло предоставен на жената, която износва бременността, а не на нейните родители, лекарски комисии, съдии или други трети лица. Законодателят е усвоил демократичното разбиране, че за жените нежеланата бременност е равносилна на изтезание.

Прекъсването на бременност по желание е законно гарантирана възможност до 12-та гестационна седмица и от 2016 г. се заплаща от бюджета на НЗОК.

Участниците в конференцията напомниха, че правото на жените и момичетата да взимат автономни решения относно собствени си тела и репродуктивни функции е в самото ядро на техните основни човешки права – на равенство, на уважение към личния живот и интимна сфера, на физическата и психическа неприкосновеност. Равенство в репродуктивното здравеопазване включва достъп без дискриминация до евтини (ако не безплатни) и качествени контрацептиви. Държави, в които жените имат право на аборт по желание и им е осигурен достъп до информация и до противозачатъчни средства имат най-ниски нива на прекъсване на бременност.  За съжаление, според Световната здравна организация, около 225 милиона жени са лишени от достъп до модерни контрацептиви. Споделените на тази конференция мнения и препоръки мотивират възможни следващи стъпки за България, като инвестиция в сексуалното образование на младите момичета и момчета и, по-важното, предвиждане на държавно финансиране на противозачатъчните средства.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

One comment

  1. Въпросът е дали е ефективно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *