Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Оспорвано, все пак връчват личен златен знак на зам.-председател на ВАС

Оспорвано, все пак връчват личен златен знак на зам.-председател на ВАС

Defakto.bg

Георги Колев настоя Румяна Монова да бъде поощрена за изключителна работа

Макар и оспорвано, в крайна сметка съдийската колегия на ВСС реши да отличи зам.председателя на Върховния административен съд Румяна Монова с личен почетен знак – първа степен – златен.

Румяна Монова

Предложението бе на шефа на ВАС Георги Колев, част от управленския екип, на когото е Монова в продължение на 6 години. То съвпада по време и с изтичането на мандата на Колев, както и дадената от Монова оставка като зам.-председател. Другият заместник на Колев бе Боян Магдалинчев, избран за член на ВСС от парламентарната квота.

От името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) днес Красимир Шекерджиев предложи искането за отличаване на Румяна Монова да се остави без уважение. „Липсват достатъчно солидни мотиви за награждаване, от наличните данни не може да се направи заключение за непрекъснато проявяван изключителен професионализъм“, обяви Шекерджиев.

„Не разбирам мотивите на КАК“, опонира Георги Колев. И аргументира предложението си така: като част от ръководството на ВАС съдия Монова активно е участвала в съдебни заседания, постановявала е решения, нейната натовареност е била близо 40 %. Към работата й не е имало никакви забележки, нито укоримо поведение, за да се направи заключение, че няма данни за изключителност. Като зам.-председател Монова е била начело на 4 групи, извършили анализ на делата във ВАС по отношение на тяхната подсъдност, участвала е във всички срещи с представителите на ЕК по мониторинговия механизъм, както и във всички срещи по „изборните“ дела.

От думите на Колев стана ясно също, че в становището си КАК се е позовала и на сигнал за конфликт на интереси на съдия Монова с човека, с когото е във фактическо съжителство. Той е отпреди няколко години, а комисията по конфликт на интереси след проверка не е установила нарушения, обяви председателят на ВАС.

С 5 „за“ срещу 8 „против“ предложението Монова да не бъде отличавана, се отхвърли.

А после с 9 „за“ срещу 4 „против“ колегията гласува да й се връчи почетен златен знак.

About De Fakto

Вижте също

Расте напрежението от затварянето на „Винпром Карнобат“, протестите не стихват

Уж обвинението е за производство на нелегални цигари, пък затварят винзавода, коментира журналистът Иван Бакалов …

Голямото въздържане

Иван Брегов, И.П.И Докато правителството заема безпринципни позиции по принципни въпроси относно казуса с нарушаването …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *