Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: ЕК вече не отправя препоръки, явно е безсмислено

Лозан Панов: ЕК вече не отправя препоръки, явно е безсмислено

Defakto.bg

Докладът цели да осигури спокойствие за българското европредседателство

Последният мониторингов доклад на Европейската комисия е по-скоро политически, отколкото технически и е направен по начин, който да постигне „някакво спокойствие“ за бъдещото европредседателство на България.

Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира днес заключението на ЕК, че нито една от 17-те отправени конкретни препоръки не са изпълнени, но имало надежда това да стане в скоро време. В същото време мониторингът се запазва, поне до края на 2018 г.

„Докладът очевидно е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати. В момента няма дадени препоръки не защото не са необходими такива, а може би никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени“, откровен бе Панов. „Не мога да споделя нееднозначните послания – от една страна казваме, че има проблем, от друга страна прикриваме този проблем“, добави той.  Нещо повече, „в продължение на 10 години дипломатичният език с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите“, заяви Панов.

Но мекият тон на Брюксел не променя реалността в България, напомни председателят на ВКС. И илюстрира само с пресни случки – когато се твърдят успехи в битката с престъпността, има поръчково убийство в Перник, зачестили кражби на банкомати и т.н. А в парламента депутати внасят сериозни законодателни промени, изключвайки обществения и професионален дебат по тях. „Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна“, категоричен бе Лозан Панов.

В същото време обаче, според него, колкото и да е безсмислен, механизмът за наблюдение не трябва да бъде свален. Защото: „В България граждани вярват повече на европейските, отколкото на българските институции. Свалянето на мониторигна ще има обратен ефект и за самите европейски институции – защото евроскептицизмът , който се проявява в много държави, може да се прояви и тук“.

В крайна сметка ставащото „може би е за добре“, заключи председателят на ВКС. „Може би е за добре, защото ние трябва да разберем, че всичко е в наши ръце и всичко, което ще направим за правосъдната система зависи от нас“, каза Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

На първо четене управляващите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори.  За промените гласуваха …

Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Работна група ще определи кои и колко С 9 „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия …

Един коментар

  1. Фейсбукпатриот

    Засега шайката на Пуйко надделява над европейските институции!!!
    Ще продължат да дерибействат в България и мародерстват народеца ни и занапред!!!
    Остава дрогирания ни народец да излезе от будната кома и сам да си реши проблемите!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.