Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Военноапелативният съд „зацикли“ с решение срещу ген.Кирчо Киров

Военноапелативният съд „зацикли“ с решение срещу ген.Кирчо Киров

Defakto.bg

Насроченото за днес обявяване на решението на военноапелативния съд по дело срещу бившия шеф на разузнаването ген.Кирчо Киров се отложи. Ще има решение „в срок“, обявиха магистратите под пагон. От което стана ясно, че очевидно генералът няма да бъде оправдан, а останалите възможности са много – потвърждаване или изменяне на старата присъда, както и връщане на делото на прокуратурата. Законовият срок е 30 дни, по изключение вече се разрешава удължаването му до 60 дни.

Зациклянето е по първото от общо трите дела – всичките секретни, водени срещу ген.Киров. И трите тръгнаха, след като той напусна НРС, а наследникът му на поста Драгомир Димитров разпореди проверки.

По сегашното дело бившият директор на Националната разузнавателна служба (сега Държавна агенция „Разузнаване“) бе обвинен в длъжностното присвояване на 4 720 196 лв. от бюджета на службата. Две инстанции на военното правосъдие го осъдиха на 10 г. затвор. Като военноапелативният съд трансформира повдигнатото обвинение, зачертавайки от него, че присвояването е било извършено чрез посредника Йордан Гелев. Последицата бе, че намали от 15 на 13 г. срока на забраната на Киров да заема ръководни длъжности.

В края на 2016 г. обаче последната инстанция – ВКС отмени присъдата и върна казуса за повторно разглеждане на втора инстанция заради нарушения при преценката на доказателствата, пряко рефлектирали върху правото на защита. De Fakto научи, че самият съд е бил в почуда от последната конструкция на обвинението, от която излиза, че директорът на разузнаването директно си е слагал служебни пари в джоба, което е невъзможно. Още повече, че са предствени документи за тях, имало е и свидетелски показания.

Самият ген.Киров е категоричен, че не е присвоил нито стотинка и е преследван от новия шеф на службата.

Сега пред военноапелативния съд защитата е пледирала Киров да бъде оправдан или алтернативно – обвинението да се преквалифицира в друго, тъй като доказателства за присвояване няма. Прокуратурата, на свой ред, е настояла за увеличаване на наказанието на 20 г. затвор. Какво ще реши повторно втората инстанция предстои да видим.

Срещу бившия шеф на разузнаването има още едно дело за длъжностно присвояване – този път на над 5,1 млн.лв. за разузнавателна дейност, приключила през 1999 г. Третото му дело е за издаване на държавна тайна, задето през 2014 г. в телевизионно интервю разказал как български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран.

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.