Последни новини
Home / Законът / За „тайните“ присъди е ясно, че нищо не е ясно

За „тайните“ присъди е ясно, че нищо не е ясно

Defakto.bg

Кои ефективни присъди, в крайна сметка, веднага ще се публикуват на страниците на съдилищата, а кои ще чакат – било жалби и протести, било прокурорски уведомления, че „човекът е в затвора“? Въпросът бе разискван от съдийската колегия на ВСС днес, но ясен отговор така и не се получи.

Проблемът вече е известен – от 5 ноември насам, с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бе забранено публикуването на окончателните ефективни присъди, до получаването на прокурорско съобщение за предприети действия.

Кой трябва да чака и само за последната инстанция ли важи ветото обаче законът е противоречив. В разнобой влезе и комисията на ВСС по информационни технологии, която първо указа на всички съдилища да не публикуват ефективните си присъди, а после се „поправи“ – да не се публикуват само присъдите, които не са обжалвани или протестирани. Което отново отвори маса въпроси – значи ли това, че всички съдилища на първа и втора инстанция трябва да изчакат срока за обжалване, за да направят правосъдието публично, както е по Конституция и закон?

Проблемът бе поставен пред съдийската колегия на ВСС днес от Лозан Панов. Но разбирателство така и не се постигна. Крайното решение бе протоколът от дебата да се предостави на въпросната комисия начело с прокурорката Калина Чапкънова, за корекции.

А проблемът, извън абсурдните законови забрани, наистина вече е: всички ефективни присъди на всички инстанции ли ще са „тайни“ в изчакване на нещо или наистина това касае само последните инстанции – най-вече ВКС, в отделни случаи окръжните съдилища.

Членовете на съдийската колегия днес се разделиха по въпроса.

About De Fakto

Проверете също

На 26 май гласуват 21 от 28-те държави членки на ЕС

Днес гласуват 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша. Британците и …

На втора инстанция: САС напълно оправда бившия прокурор Димитър Захариев

Невинен по всички обвинения, чете Софийският апелативен съд за бившия плевенски прокурор Димитър Захариев. Освен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.