Последни новини
Home / Законът / С 10 срещу 1 Георги Колев получава златен знак за постиженията на ВАС

С 10 срещу 1 Георги Колев получава златен знак за постиженията на ВАС

Defakto.bg

С 10 срещу 1 гласа съдийската колегия на ВСС гласува награждаването на Георги Колев с личен почетен знак – първа степен – златен за постигнатото в сферата на административното правосъдие и във ВАС по време на 7-годишния му мандат.

Несъгласна бе Атанаска Дишева, доскоро съдия от ВАС. Самият Георги Колев излезе по време на обсъжданията и не участва в гласуванията. А Лозан Панов дойде по-късно.

А сред предложилите отличието – представляващият ВСС Боян Магдалинчев, доскоро зам.-председател на Върховния административен съд. Останалите инициатори не станаха ясни.

Боян Магдалинчев

От тяхно име обаче Магдалинчев изтъква мотивите за награждаването на Колев: изграждане на административните съдилища, които са се сдобили и със сгради; разширяване на тълкувателната дейност на ВАС; намаляване на натовареността; множество отправени преюдициални запитвания до Съда на ЕС в Люксембург; привеждане на съдебната практика в съответствие с правото на ЕС.

Дишева, на свой ред, ги обори един по един. Изграждането на административното правосъдие е започнало преди Георги Колев (при Константин Пенчев); наистина и в мандата на Колев са правени множество опити за законодателно решаване на въпроса с натовареността, но нищо не се е случило; практиката във ВАС не е уеднаквена; имало е немалко тълкувателни дела, но част от тях необяснимо са се бавели във времето, включително са били използвани „особени“ похвати; няма цялостно привеждане на съдебната практика в съответствие със законодателството на ЕС, а за предюдициалните запитвания заслугата не е на председателя.

Атанаска Дишева

„Знам, че връчването на личен почетен знак е формален акт, то като съдия от ВАС дължах това обяснение на себе си и  на колегите си“, заключи Дишева.

„Очаквах това ваше изказване“, репликира Магдалинчев.

„И аз очаквах това ваше предложение“, отвърна Дишева.

Административното правосъдие пет години стоеше отличено от ЕК, изтъкна представляващият ВСС и последва гласуване.

Днес съдийската колегия гласува и преназначаването на Георги Колев за съдия от ВАС.

Наградата ще му бъде връчена на тържествената церемония по приемането и предаването на властта във ВАС утре.

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.