Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Окончателно: Делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев се връща на прокуратурата

Окончателно: Делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев се връща на прокуратурата

Defakto.bg

Има нови правила в НПК  за „връщането“ на дела, без обяснения какво става с „висящите“ казуси

Делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев твърдо се връща на прокуратурата. Това постанови с определение тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Камен Иванов и членове Весислава Иванова (докладчик) и Алексей Трифонов.

Тримата от САС оставят без разглеждане протеста на прокуратурата срещу определението на СГС, с което делото, водено срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима служители на фирма „Булброкърс” й бе върнато за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Определението на САС е окончателно. 

На 30 октомври съдия Костадинка Костадинова от Софийския градски съд прекрати делото и върна казуса за за конкретизиране на обвиненията и изчистването на неясноти в обвинителния акт.

Прокуратурата търси сметка на бившите министри, както и на Прокопиев, за продажбата на държавния дял от ЕВН и създаването на Държавна консолидационна компания, в която да постъпват приходите от приватизация, вместо в Сребърния фонд. Да, ама обвинението не е посочило конкретни факти за съучастие, умисъл и нанесени вреди, категорична бе съдия Костадинова. А без това процесът не могже да стартира.

Между нейното произнасяне, отправянето на прокурорския протест и решаването на казуса от САС обаче влязоха в сила новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те предвиждат всички спорни въпроси да се изясняват на предварително разпоредително заседание. По същите правила и въпросното дело вече би трябвало да е подсъдно на спецправосъдието.

Няма преходни разпоредби какво се случва с висящите казуси като този, преценява съставът на САС. За това не се произнася по същество по определението на съдия Костадинова и така го оставя в сила.

Какво ще стане оттам нататък? Във всички случаи топката е в прокуратурата. Но, възползвайки се от промените в НПК, тя може отново да вкара същия, некоригиран обвинителен акт, вече в спецсъда. А какво ще реши той, ще видим.

About De Fakto

Вижте също

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Делото срещу Румен Овчаров с още двама обвиняеми, пак ще потегли към спецсъда

Специализираната прокуратура три пъти е увеличила нанесената щета на „Мини Бобов дол“ Обвинението срещу бившия енергиен …

One comment

  1. Мая Тонева

    Криминално-олигархична република Мутристан с помийна яма вместо съдебна система. Каквото стана с Христо Бисеров, това ще стане и с тези лайнари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *