Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Абсурдът с „тайните“ присъди блесна по делото „Килърите“

Абсурдът с „тайните“ присъди блесна по делото „Килърите“

Defakto.bg

Макар че ВКС не казва какво е решил, присъдите станаха известни – доживотен затвор за трима от групата

Абсурдът с „тайните“ ефективни присъди, които вече не се публикуват, докато не се получи знак от прокуратурата, лъсна по гръмкото дело „Килърите“. То за втори път стигна до последната инстанция ВКС по обвиненията срещу Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев, Васил Костов и Янко Попов-Туцо за убийствата на бизнесмена Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов.

В сайта на ВКС има отбелязване за решение на върховните съдии с днешна дата. Самото решение обаче не е публикувано в изпълнение на забраната, наложена с последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), уж за да спрат „бягствата“ от правосъдието. Те забраниха ефективните присъди (имаше спор дали само окончателните или всички) да се публикуват, докато не се получи уведомление от прокурор, че са предприети действия за изпълнението им, сиреч за вкарването на осъдените в затвора. В същото време правосъдието, което е публично, не може да укрива самия факт на взетото решение. Така липсата на публикувана присъда вече е ясен знак, че тя е ефективна.

Не е проблем и неофициално да се научи решението на съда. С решението си от днес Татяна Кънчева, Галина Захарова и Жанина Начева изцяло са потвърдили присъдите на втората инстанция, апелативния съд във Варна: доживотен затвор за Сумиста, Вълев и Костов и 10 г. затвор за Янко Попов. Той единствен е на свобода, след като като арестант излежа предното си наказание от 5 г. затвор и се оказа с влошено здраве. Останалите трима са зад решетките.

Делото „Килърите“ за втори път стигна до ВКС, след като веднъж върховните съдии върнаха казуса за повторно разглеждане във варненския апелативен съд само по обвиненията за убийствата на Рачев и Лупов. Вините за организирана престъпна група за мокри поръчки, палежи, взривове, побои бяха признати от ВКС още на първото гледане там.

Миналата година апелативният съд във Варна отново постанови доживотен затвор за Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов и ги призна за виновни за убийствата на бизнесмена и на адвоката. Оправдан по тези обвинения бе Янко Попов-Туцо, а присъдата му намалена от 17 г. на 10 г. затвор. Оправдание бе четено и за Райчо Стойнев.

Подсъдим по емблематичното дело бе и бившият полицай Петър Атмаджов, който вече излежа наказанието си от 4 г. затвор.

„Килърите“ направиха известна бившия окръжен прокурор на Шумен Ася Петрова, в момента зам.-главен прокурор начело на ВАП.

About De Fakto

Вижте също

Съдът приключи делото за „надеждността“ на зам.-шефа на Бюрото за СРС Георги Гатев, чака се решение

ДКСИ не представя доказателства, само справки на ДАНС Върховният административен съд обяви за решаване делото, …

СГП атакува в съда Наредбата за гробищните паркове на Столична община заради нищожни правила

Софийска градска прокуратура атакува  пред  Административен съд София-град (АССГ)   разпоредбите на чл. 33-38 на Наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *