Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Конкурсите в Темида тръгват, първи са ВКС и районните съдилища

Конкурсите в Темида тръгват, първи са ВКС и районните съдилища

Defakto.bg

Обявяват се 9 бройки за върховни съдии и 40 за районни

Конкурсите за вакантните места в съда тръгват. Това реши днес съдийската колегия на ВСС.

Първи се обявяват тези за Върховния касационен съд и за районните съдилища в страната.

Спор за ВКС

Наличните вакантни длъжности във ВКС са 11, но Комисията по атестирането и конкурсите предлага на конкурс да се обявят 9 от тях, докладва зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев. Мотивите – за 2 от длъжностите – по една в наказателната и в търговската колегии на ВКС има висящи спорове и не е изключено в крайна сметка те да бъдат заети по друг ред (по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ – от останалите под чертата след вече проведен конкурс).

Като отглас от предно заседание на съдийската колегия, на което кадровиците в голямото си мнозинство бойкотираха исканията на Лозан Панов да се съкратят 4 щата във ВКС, днес спорът бе подновен.

Няма да подкрепя предложенията, тъй като бях поискал броят на съдиите във ВКС да се намали с 4 незаети щата – 2 в гражданската колегия и по 1 в наказателната и в търговската, обяви Панов.

„И аз няма да подкрепя!“, включи се Олга Керелска, доскоро съдия от гражданската колегия на ВКС, която отсъстваше от въпросното заседание. И, макар със закъснение, изложи аргументите си: „Смятам, че предишното решение не е взето при достатъчна степен на информираност и прозрачност. Не съм участвала в него, но след като е имало предни предложения за съкращения от зам.-председателите на ВКС, би било редно те или да депозират писмени становища или да бъдат извикани и изслушани (такова предложение имаше, но бе отхвърлено – б.р.). Защото другото остава впечатление за немотивираност. Смисълът от присъствието ни тук не е да налагаме едни или други решения, които ние считаме за правилни, а да вземаме решение в съответствие с нуждите на съдилищата, след като сме се информирали за това и да са от полза на реформата. Внасяйки личен елемент и емоция няма да постигнем този резултат. На конкурс отиват 3 бройки от гражданската колегия. Миналата година бяха прехвърлени 700 дела от търговската колегия, които ние приехме и разгледахме. Тогава се постави въпросът, че търговската колегия е силно натоварена и насрочва делата си далеч във времето, постави се въпросът там да се прехвърлят бройки или съдии, но така и не се случи. И днес ще направим нещо алогично и нищо чудно пак да се налага да се прехвърлят дела. При предишното решение се създаде впечатлението, че съдийската колегия не е била на висотата на отговорностите си!“

Отново отваряме въпроса от предишно заседание ли? – попита Боян Магдалинчев.

Става дума основно за визията и концепцията за развитието на върховните съдилища, дали то ще е екстензивно, както досега, или друго, включи се Лозан Панов. (Това наистина е сериозен въпрос, но не той беше в основата на разискванията на „онова“ заседание).

Останалите замълчаха. И с 12 срещу 2 гласа (Панов и Керелска) взеха решение за обявяване на конкурсите.

Така за гражданската колегия се обявяват 3 места, за наказателната – 4, за търговската – нито едно. Единствената свободна бройка там е обект на съдебен спор.

При районните съдилища – най-много бройки за СРС

Общо 59 са свободните щатове в районните съдилища в страната, прие днес съдийската колегия на ВСС.

От тях 40 се обявяват на конкурс, като най-много бройки – 10 ще са за Софийския районен съд. Следва Районен съд -Пловдив, с 5 щата за конкурс.

За „външно“ назначаване – от юристи, които не са от системата, се обявяват общо 4 бройки. Те са в районните съдилища в Козлодуй, Оряхово и Царево. Избрани са, тъй като очевидно са „неатрактивни“ за магистратите и за тях дълго време не са се появявали кандидати, отчете Красимир Шекерджиев.

Останалите петнайсетина свободни щата се запазват за заемане от младшите съдии, на които им предстои да встъпят в длъжност през 2018 г., както и от председатерите на районни съдилища с изтичащ мандат.

Колегията гласува днес и увеличаване на допълнителния платен годишен отпуск на някои от съдебните служители в съдилищата. Максималното увеличение е с 12 дни – става сума за длъжности на ненормиран работен ден.

About De Fakto

Вижте също

ВАС „отпуши“ изграждането на Лот 3.2 на магистрала Струма

     Тричленен състав на Шесто отделение на Върховния административен съд отхвърли в свое решение от …

След гръмки обвинения и искане на уволнение, „забележка“ за бившия районен прокурор на Варна

ВСС образува второ дисциплинарно дело срещу Бойко Атанасов Най-лекото дисциплинарно наказание „забележка“ наложи прокурорската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *