Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство в Сърбия

Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство в Сърбия

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и сръбският обвинител №1 Загорка Доловац са подисали меморандум за разбирателство и сътрудничество. Това съобщиха от прокуратурата.

Цацаров е в Белград от вчера, посещението му е дни преди обявения старт на делото „КТБ“ в спецсъда. Връзката е Цветан Василев, за когото прокуратурата отправи искане за екстрадиция, което няколко пъти допълваше с новите обвинения, които повдигаше. Това от своя страна, обърка сръбския съд. Окончателно произнасяне по искането няма.

Ето съобщението на прокуратурата:

„Днес, 8 декември 2017 г, на проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега г-жа Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури.

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.

Меморандумът за разбирателство не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения.

Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.

На срещата между българската делегация, водена от г-н Цацаров и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата.

Всички въпроси от взаимен интерес могат да бъдат решени само в светлината на общи усилия, заявиха г-жа Доловац и г-н Цацаров“.

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.