Последни новини
Home / Законът / За втори път без избор за шеф на административния съд в Бургас

За втори път без избор за шеф на административния съд в Бургас

Defakto.bg
Панайот Генков се оттегли от надпреварата пред ВСС
Административният съд в Бургас ще посрещне Нова година без титулярен председател. Това е резултатът от протяжното заседание на съдийската колегия на ВСС днес, по време на което един от кандидатите – Панайот Генков оттегли кандидатурата си. А никой от останалите двама не събра нужното мнозинство от 8 гласа „за“.
Едва 4 „за“ получи Валентин Енчев, нито един глас в своя полза не отбеляза Христо Христов. И двамата са съдии от този съд, за разлика от Генков, който е от ВАС.

Това е втори поред провал на този избор – първият бе през февруари т.г., когато в състезанието участваха Румен Йосифов и Христо Христов от съда. Тогава по-силна, но недостатъчна подкрепа отбеляза Йосифов.

А през лятото по предложение на бившия вече шеф на ВАС Георги Колев за временен председател на съда бе назначен върховният съдия Панайот Генков. После върху него и останалите магистрати се стовари гневът на вицепремиера Валери Симеонов, обвинил ги в „саботаж“ заради отмяната на постановени от НАП запечатвания на обекти в „Слънчев бряг“. Скандалът стана особено гръмък след предложението на една от шефките в НАП-Бургас Пенка Жекова данъчните да „селектират“ съдиите и техните семейства. Преди изслушването на тримата кандидати днес от КАК докладваха сигнал за просрочия срещу Валентин Енчев, както и сигнала на вицепремиера Симеонов срещу Панайот Генков, по който нспекторатът към ВСС не откри нарушения. Казано бе също, че през 2011 г. ВСС е наказал Генов с намаляване на заплатата залади накърняване на престижа на съдебната власт по скандала с „Бедните в Приморско“. Две инстанции на ВАС обаче отменят наказанието.

Много любопитен се оказа протоколът от Общото събрание на административния съд в Бургас по изслушване на тримата претенденти.

Пред него Валентин Енчев, който е в съда от основането му през 2007 г., заявява, че правосъдието е евтино само в Северна Корея. А при повдигнати питания за акцията на Валери Симеонов срещу магистратите казва, че, според него, съдът е реагирал твърде меко, тъй като никой няма право да заплашва съдия как да решава делата си, бил той Симеонов или Бойко Борисов. А явно е имало въздействие и върху ВАС, защото е върнал актовете на административиня съд.

Енчев обвинява също Панайот Генков, че дословно е преписал чужда концепция – на Димитрина Стаматова, председател на административиня съд в Ямбол. Казва, че ако бъде избран няма да ползва персонален помощник, нито ще иска по-ниска натовареност..

Към Генков има няколко въпроса защо като съдия във ВАС решава да отиде в Бургас – той отговаря, че с времето човек си променя приоритетите, а Бургас е един чудесен град. И категорично отрича да е „преписвач“.

Събранието е доста бурно, въпреки настояването на Генков да изрази становище към тримата кандидати, мнозинството го отхвърля.

 

А днес пред ВСС и.ф.председателят се оттегли от надпреварата, но, явно не завинаги. „По Коледа могат да стават чудеса“, каза Генков.

About De Fakto

Проверете също

Онлайн семинари за адвокати по извънредното положение – от мерките срещу коронавируса до допустимите ограничения на права и свободи

Семинари онлайн по актуални теми, свързани с извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса …

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.