Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Ще стартира ли процесът за убийството в Борисовата градина, ще решава СГС утре

Ще стартира ли процесът за убийството в Борисовата градина, ще решава СГС утре

Defakto.bg

За утре, 28 декември, в Софийския градски съд е насрочено разпоредително заседание по делото срещу Йоан Матев (на снимката), по-известно като делото за убийството в Борисовата градина. Това съобщиха от СГС. На него съдът заедно със страните трябва да решат основен въпрос – дали гръмкият процес ще получи ход или делото ще бъде върнато на прокуратурата за нарушения и неясноти.

Ако някоя от страните е нередовно призована, заседанието се отлага. Дали защитата е получила призовката си в случая е под въпрос.

Разпоредителното заседание влезе в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с последните промени, в сила от 5 ноември. Те предвиждат в едно първо заседание с призоваване на всички страни да се изчерпят всички възражения за допуснати нарушения и прочее, които не могат да се повдигат повече по време на съдебното следствие. Тази норма на НПК, наред с много други бе оспорена пред Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет заради нарушения на човешките права.

Що се отнася до обвиненията за убийството в Борисовата градина, извършено на 2 юни 2015 г., когато 15-годишният Георги Игнатов бе открит прободен на една пейка, те са известни. Прокуратурата изпрати на съд Йоан Матев, заловен година и половина по-късно. Той ще бъде съден като непълнолетен, какъвто е бил при извършването на престъплението.

Случаят привлече общественото внимание на няколко пъти – първо с безуспешните опити да се открие убиецът, после със залавянето му (след показания включително на брата на Йоан), а накрая и със спор между съдилищата дали обвиненият може да остане в ареста или максималният законов срок за тази мярка е изчерпан. В крайна сметка през ноември СГС първо освободи Йоан Матев срещу „подписка“, после Софийският апелативен съд отмени това определение и остави мярката „задържане под стража“, а прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

 

About De Fakto

Вижте също

Общинарите нямали правен интерес да атакуват сделката за „Дупката“ , обяви Административен съд – Варна

Общинските съветници във Варна не могат да оспорват пред съда  решението на местния парламент  да изкупи …

Вдигнаха данъка на старите автомобили, по „здравословни“ причини

С 95 гласа „за“ и 3 „против“ и без дебат депутатите приеха на първо четене …

One comment

  1. Now I feel stduip. That’s cleared it up for me

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *