Последни новини
Home / Избрано / Имат ли сила институциите да придобият надпартиен облик в антикорупционното говорене?

Имат ли сила институциите да придобият надпартиен облик в антикорупционното говорене?

Defakto.bg

Иван Брегов

Автор: Иван Брегов, И.П.И.

Ветото на президента върху т.нар. антикорупционен закон потвърждава тезата за принципно грешен и в цялост лошо написан законопроект въпреки претенцията да урежда детайлно материята. На практика не се е получила цялостна уредба, а по-скоро текстови хаос от препращания към други закони и хаос относно спрямо кои лица е приложим законът. Механичният сбор на текстове поставя в риск реалното провеждане на политика по борба с корупцията. Възприетият подход при предотвратяване и установяване конфликт на интереси е отстъпление от действащия към момента режим и по-скоро се връща към неефективния модел от периода 2009-2011 г.

А от лошо написания закон отново ще се влезе в изтощителния за юристите режим – ще се създаде двусмислена и противоречива практика как да се прилагат лишените от свързваща логика текстове, неясните и недефинирани понятия, вътрешните противоречия. В последващ етап най-вероятно ще се стигне до тълкуване на закона от Върховния касационен съд поради двоякото прилагане. А през това време репресивната машина ще работи срещу неудобните докато си измива ръцете с показни акции под надслов: „Аз ги хващам, те ги пускат!” или „Съдът пусна на свобода задържания Х”. Политика и прокуратура ще тържествуват убедително.

Темите, които ветото не разглежда, а политиците строго премълчават, са общите проблеми в контекста на какъвто и да било антикорупционен закон – добре или лошо написан. За да се бори някой с корупцията и при най-добре разписаните закони трябват хора – администрация, полиция, прокуратура и съд, които да бъдат:

  • политически неутрални,
  • професионалните им възможности и развитие да не бъдат поставени в зависимост от политическа намеса,
  • добре обезпечени материално и редовно да бъдат обучавани /само с патрулки, принтери и санирани сгради не става/,
  • проверявани, а при успех и окуражавани,
  • повишаването, съответно наказването да почиват на ясни правила отвъд политическото удобство, съответно неудобство,
  • професионалните проблеми да бъдат широко експертно обсъждани, а след дискусията да следват политически действия в разумен срок.

Към настоящия момент нито едно от тези условия не е изцяло изпълнено, въпреки многогодишните прогласени реформи в администрацията, полицията и съдебната власт.

Вместо това имаме:

  • множество стратегии за борба с корупцията,
  • множество промени в Закона за администрацията и Закона за държавния служител, но като краен резултат – политически зависима администрация, а не експертни структури,
  • МВР, което е в постоянна реформа, а тази „постоянност” води до перманентно напускане на високо квалифицираните служители и до деквалификация,
  • съд и прокуратура, които вървят по дирите на МВР – от реформа на реформа към тотално очерняне на съда и обезличаване на прокуратурата.

Ако до този момент или липсваха реални действия на президентската институция по упражняване на вето, или действията бяха вяли и неубедително мотивирани, то ветото върху антикорупционния закон поставя въпроси отвъд дребнавата политика. Ако институционалният разум в Народното събрание не сработи, обществото е в риск да ползва един лош закон, който лесно ще се превърне в удобен инструмент за политическа саморазправа. Вместо преборена корупция и органи, функциониращи в защита правата на гражданите, ще се сдобием със скъпоструваща репресивна машина, която ще подслушва, снима, наблюдава, а за политически неудобните – като нищо ще посегне и на собствеността им. Корупцията не е само политически въпрос, а въпрос на всеки човек, отнасящ се до личното му достойнство, до зачитане на правата му и до възможността му да ги упражнява.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът назначи политолога Калоян Методиев за началник на кабинета си

Със  указ от 19 август държавният глава Румен Радев назначи Калоян Методиев за началник на …

Дебат: Ще спре ли химическата кастрация насилници и педофили?

Покрай жестокото убийство на 7-годишното момиченце в сливенското  село Сотиря бе подновен въпроса за наказаниятана  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.