Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Държавният глава: Битката с корупцията продължава да се води от гражданите и медиите, за реална борба няма воля

Държавният глава: Битката с корупцията продължава да се води от гражданите и медиите, за реална борба няма воля

Defakto.bg

Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, категоричен е Румен Радев за предложената ратификация на Истанбулската конвенция без предварително обществено обсъждане

Всички дебати около антикорупционния закон  показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“.  Така президентът Румен Радев коментира снощното решение на мнозинството в правната комисия да отхвърли ветото му над антикорупционния закон.  С 10 на 7 гласа то бе преодоляно от представителите на ГЕРБ, патриотите и ДПС. „За“ ветото гласуваха от БСП. На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбелязва, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Запитан дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, президентът посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него. „Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми“, допълни той.

Помолен да коментира Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията ѝ, президентът Радев заяви, че е необходимо да има широк и изчерпателен дебат по темата. „Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, коментира държавният глава.

Президентът е категоричен, че в България и сега има закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие. „Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, заяви още Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

И на практика преповтарят предложението на Димитър Узунов и други от стария ВСС Опасенията на …

ВКС върна на АС – Пловдив присъда заради неизяснена вина по обвинение за готвено „масово“ убийство

ВКС върна на АС – Пловдив за ново разглеждане делото срещу Иванка Ройдова,  обвинена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.