Последни новини
Home / Законът / Цачева в Европарламента: Основните права и свободи и върховенството на закона са нашият фундамент

Цачева в Европарламента: Основните права и свободи и върховенството на закона са нашият фундамент

Defakto.bg

„Очакванията към Съвета са високи и ние съзнаваме своята отговорност. В областта на правосъдието и основните права и свободи на гражданите на ЕС ще работим съвместно с вас за намирането на общи решения. Стремежът ни е постигане на конкретни резултати за утвърждаването на силна и единна Европа посредством съгласие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развитието се основават на нашия фундамент – зачитане на основните права и свободи и принципа на върховенство на правото“, – това е заявила правосъдният министър Цецка Цачева днес по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента.

Тя представила пред европейските депутати приоритетите на Българското председателство в сектор „Правосъдие“. Изслушването е стандартна процедура в началото на всяко председателство, като първите министри, които застанаха пред европейските депутати, са министър Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщават от МП.

Пред европейските депутати Цачева се спряла подробно на приоритетите на Българското председателство в областта на правосъдието, свързани с дейността на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи: създаването на Европейска прокуратура; преговорите по проекта на Регламент за Агенцията ЕВРОЮСТ; развитието на електронното правосъдие; Регламента за електронната неприкосновеност; Директивата за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред; Регламента за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация и др.

На въпрос на европейските депутати за разногласията в България по Истанбулската конвенция, правосъдният министър заявила, че до ратификацията й ще се стигне след дебат в български парламент, което се надявала да се случи скоро.

 

About De Fakto

Проверете също

Гласът, който се заканва да „изгори“ Елена Йончева стигна до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли

Председателката на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия поиска Европол да проучи …

Промени в прекия избор за ВСС от съдии, прокурори и следователи: Общи събрания и онлайн по решение на пленума

Кандидатите ще се срещат с избирателите включително в работно време Промени в Правилата за провеждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.