Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Новата „Антикорупция“ удари кмета на Септември

Новата „Антикорупция“ удари кмета на Септември

Defakto.bg

Първа акция по новия закон отчетоха институциите

Днес Септември стана арена на много новини.

Там се проведе първата акция по новия антикорупционен закон с претърсване на сградата на общината, офиси, частни домове. В сътрудничество със спецпрокуратурата и МВР за първи път се прояви новата дирекция „Противодействие на корупцията“ (бивш отдел към ДАНС) към новата, но все още неизбрана антикорупционна комисия, засега вместо нея все още е КОНПИ. А първият „клиент“ на новата антикорупционна битка стана кметът на Септември Марин Рачев.

Обявено бе, че Радев е задържан за 24 часа, предстои да му повдигнат обвинения за безстопанственост за над 100 хил.лв и за неизгодна сделка.

Първата акция е повод да си припомним и функциите на новата дирекция „Противодействие на корупцията“ към новата комисия. Законът предвиди, че тази дирекция ще противодейства на корупцията чрез „събиране, анализиране и проверки на сведения при и по повод информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности“.

Както и че служителите й извършват оперативно-издирвателна дейност и носят служебно оръжие. По тяхна инициатива шефът на комисията може да иска и използване на спецразузнвателни средства.

 За днешната акция от КОНПИ съобщиха:

„Служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) участваха в специализирани процесуално-следствени действия по досъдебно производство за корупционно престъпление на територията на община Септември срещу общинския кмет Марин Рачев. Акцията, която е първа по реда на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е резултат на съвместните действия на КПКОНПИ, Специализираната прокуратура и МВР.

„Осъществихме много добър синхрон с наблюдаващите прокурори и следователи. В кратък срок се наложи да подпомогнем прокуратурата с оперативна информация по отношение на действията на определени лица. Не се допусна изтичане на информация. Това означава едно много добро сработване между институциите- прокуратура, полиция и новият орган за противодействие на корупцията“, заяви директорът на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ Антон Славчев.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че претърсванията и изземванията в служебни помещения и частни домове в гр. Септември са извършени с предварително разрешение на Специализираният наказателен съд. Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет на основание на влезлите в сила през ноември м.г. промени в Наказателно-процесуалния кодекс“.

 

About De Fakto

Вижте също

Съдът порица прокуратурата по дело срещу Алексей Петров

Бившият съветник в ДАНС оправдан за пране на пари и на втора инстанция Втора инстанция- …

Става ли Георги Ушев шеф на апелативния спецсъд? Делото във ВАС приключи

Може да съм „изключение“, но конкурентката ми 4 пъти е отхвърляна от ВСС, твърди избраникът …

One comment

  1. Дали рекламата няма да обходи и Пазарджик, а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *