Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Убедителна победа на Георги Чолаков във ВАС за новия му екип

Убедителна победа на Георги Чолаков във ВАС за новия му екип

Defakto.bg

Любими книги на номинираните дами са „Параграф 22“ и „Война и мир“

Предлаганият от новия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков нов ръководен екип получи силна подкрепа от мнозинството в пленума на съда.

Както De Fakto писа, Чолаков издигна за заместници Надежда Джелепова и Мариника Чернева, двете шефове на отделения във ВАС. Чернева също бе сред съдиите, изпратили подписка до президента Румен Радев да назначи Георги Чолаков веднага след избора му от предния Висш съдебен съвет. Надежда Джелепова е в съдийския състав по интересни дисциплинарни дела, включително на Мирослава Тодорова и Камен Ситнилски.

Новите правила за съдийското самоуправление изискват номинираните зам.-председатели да бъдат изслушани от пленума на ВАС (в останалите съдилища – от общите събрания), преди да бъдат предложени за одобрение на съдийската колегия на ВСС.

На заседанието на пленума днес са присъствали 84 от общо 91 съдии (без командированите). Този път гласуването е било тайно, с бюлетини (при обсъждането на кандидатурата на Чолаков за председател на ВАС беше явно). Резултатите: 64 „за“ и 17 „против“ Джелепова; 61 „за“ и 20 „против“ Чернева. Имало е и недействителни бюлетини.

Изказвания обаче не е имало – нито „за“, нито „против“ двете кандидатури, научи De Fakto. Единствено съдия Теодора Николова помолила претендентките да назоват любими творби от областта на изкуството. „Параграф 22“, бил отговорът на Надежда Джелепова. „Война и мир“, отвърнала Мариника Чернева.

About De Fakto

Проверете също

Ще внедряват voice-to-text в Темида – магистратите диктуват акта, получават текст

Да започне работа по създаването и внедряването на софтуер за диктовка и автоматично трансформиране на …

Кой да определя представителните пари за „тримата големи“? Самите те, отговори ВСС

С дебат за представителните разходи, с които да разполагат върховете на съдебната власт, тръгна заседанието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.