Последни новини
Home / Законът / Открит урок в Русе за нарушенията и престъпленията

Открит урок в Русе за нарушенията и престъпленията

Defakto.bg

Пореден магистрат стана учител за „един час“. В рамките на образователната програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ съдия Татяна Черкезова (от ОС-Русе) е застанала пред ученици от Профилираната английска гимназия „Гео Милев“ в града, съобщиха от съда.

И още: „В рамките на един учебен час съдия Татяна Черкезова, излизайки от сложната юридическа терминология, запозна учениците с понятията „деяние“ (в двете му форми – действие и бездействие), „нарушение“ и „престъпление“. Давайки пример с „шофиране в пияно състояние“ лекторът обясни, че дали едно деяние е нарушение или престъпление зависи от неговата обществена опасност и че в случая концентрацията на алкохол в кръвта ще определи дали извършеното е административно нарушение по Закона за движението по пътищата или престъпление по Наказателния кодекс.

По време на срещата бяха засегнати и въпросите за наказателната отговорност на непълнолетните лица, видовете наказания, които могат да им бъдат налагани, видовете мерки за възпитателно въздействие по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН). Съдията разясни, че мярка по ЗБППМН се налага спрямо малолетни и непълнолетни лица, извършили противообществени прояви, както и спрямо непълнолетни, извършили престъпления, но освободени от наказателна отговорност. Учениците научиха, че в Наказателно-процесуалния кодекс са разписани особените правила, по които се разглеждат делата, когато престъпленията са извършени от непълнолетни лица.

Втората част на срещата протече под формата на дискусия по въпроси на учениците: „Ако едно дете счупи прозорец, това нарушение или престъпление е?“, „Престъпление или нарушение представлява нанасянето на побой?“, „Какви наказания се налагат за престъпления против републиката?“, „Когато е извършено едно престъпление, но няма свидетели, как се преценява кой е виновен?“.

About De Fakto

Проверете също

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор …

Конституционният съд отмени задължителното отстраняване на магистрати от длъжност (обновена)

Задължителното отстраняване на съдии, прокурори и следователи от длъжност, ако им е повдигнато обвинение във …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.