Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС стана на 10 години

Инспекторатът към ВСС стана на 10 години

Defakto.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет навърши 10 години от началото на дейността си – на 4 февруари 2008 г. в 10 часа е регистрирана първата подадена жалба, съобщиха оттам.

Ана Караиванова

Дотук начело на Инспектората са все дами – първият главен съдебен инспектор бе Ана Караиванова, вторият – Теодора Точкова.

По повод юбилея от Инспектората напомнят важни за институцията факти:

„Инспекторатът към ВСС се състои от главен инспектор и десет инспектори. Те се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители. Първият състав на Инспектората към ВСС е гласуван на 19 декември 2007 г. Главният инспектор Ана Караиванова и първите инспектори встъпват в длъжност през януари 2008 г.

Теодора Точкова

Сегашният главен инспектор Теодора Точкова е избран от Народното събрание на 2 април 2015 г. Тя встъпва официално в длъжност на 16 април 2015 г., а настоящите инспектори, от третия мандат на Инспектората към ВСС, на 14 март 2016 г.

Официалното честване на 10-годишината от началото на дейността на Инспектората към ВСС ще е в четвъртък, 8 февруари. На честването в Националния исторически музей ще бъде представено логото на институцията, избрано след конкурс по повод юбилея, и ще  бъде валидирана пощенска карта с марка – логото на Инспектората към ВСС.

Инспекторатът към ВСС е орган на съдебната система с основно правомощие да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите при осъществяването на техните функции. Създаден е при четвъртото изменение на Конституцията – с член 132а, обнародван в бр. 12 на „Държавен вестник” от 6 февруари 2007 г.

През 2012 г. на Инспектората към ВСС е възложено ново правомощие – да разглежда заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. То е регламентирано с приемането на нова глава – глава трета „а” от Закона за съдебната власт, обнародвана в бр. 50 на „Държавен вестник” от 3 юли 2012 г. Разпоредбите влизат в сила на 1 октомври 2012 г.

От 1 януари 2017 г. Инспекторатът към ВСС проверява имуществото и интегритета на всички съдии, прокурори и следователи. Ключовите за съдебната власт и за общественото доверие към нея правомощия му бяха възложени с петото изменение на Конституцията (бр. 100 на „Държавен вестник” от 18 декември 2015 г.)“

 

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *