Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Кадровиците умуват за заплатите на магистратите в КАК

Кадровиците умуват за заплатите на магистратите в КАК

Defakto.bg

Въпросът за заплатите на членовете на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) отново е на дневен ред във Висшия съдебен съвет.

Комисиите КАК – по една към съдийската и към прокурорските колегии бяха въведени с мащабните законови промени от 2016 г. и предвидиха те да се състоят както от кадровици, така и от действащи магистрати, избирани от пленумите на върховните съдилища, от върховните прокуратури и от НСлС. Мандатът на магистратите в КАК е 1 г. с право на още 1 г., а в този ВСС и съдиите, и прокурорите и следователите напускат местоработите си за времето на работа в КАК. Законът не поставя изискване от какви нива на съдебната власт да са членовете на КАК. И в съдийската комисия и в първия, и в сегашния й състав влязоха както върховни магистрати, така и съдии от апелативно, че и окръжно нива.

Проблемът е с техните заплати  – в момента членовете на КАК получават трудовите възнаграждения от постоянните си местоработи. Така, макар и да изпълняват една и съща дейност, заплатите на членовете на КАК са различни.

На изпроводяк предния ВСС бе решил да инициира промяна в Закона за съдебната власт, според която всички магистрати от КАК да получават заплатите на върховни съдии и съответно прокурори.

Въпросът обаче изниква и пред настоящия ВСС. А кадровиците от съдийската колегия Драгомир Кояджиков и Красимир Шекерджиев предлагат изравняване на възнагражденията по справедливост – всички да вземат заплатите на „върховни“. Точката бе включена в дневния ред на прокурорската колегия днес. И от дебата се разбра, че въпросът вече е разгледан от бюджетната комисия на ВСС, но тя не е произнесла заради липсата на правно основание за това и е препратила проблема на правната комисия на ВСС. В правната комисия пък са решили казусът да бъде обсъден от пленума на съвета, в който заедно заседават съдии, прокурори и следователи.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *