Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото за МИГ-овете срещу Николай Ненчев

Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото за МИГ-овете срещу Николай Ненчев

Defakto.bg

Росен Плевнелиев ще бъде разпитан днес по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, съобщи БНР.   Като свидетел той  трябва разкаже пред съда спомени за  договора с Полша по повод ремонта на самолетите МиГ-29.  Явяването на Плевнелиев е по искане на прокуратурата.

Обвнението поддържа тезата, че  в периода  май  – септември 2015 – а година Николай Ненчев е укрил действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител – „РСК МИГ“ и започнал преговори с Полша.  Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския гигант  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.).  Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.

В резултатът,  твърди се в обвинителния акт,  летателна годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни, са били поставени в риск.

Досега  президентът Румен Радев оцени действията на бившия министър на отбраната като „катастрофа“, от която „авиацията ни е изпаднала в пълен колабс“.  Обратната е тезата на Ненчев и на част от свидетелите дотук – хора от екипа му – решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия , формирана на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 година.

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *